Ismét megnyitotta kapuit
az örmény katolikus katedrális Aleppóban

Egy évig tartó teljes felújítást követően december 8-án adták át rendeltetésének a Segítő Szűzanyának szentelt örmény katolikus katedrálist a szíriai Aleppóban. Az egyházi ünnepségen jelen volt Mario Zenari bíboros, apostoli nuncius is.

Fotó: Avvenire

2013 és 2016 között, az országot sújtó háború tetőpontján a Segítő Szűzanya nevére szentelt székesegyház, más keresztény templomokhoz és imahelyekhez hasonlóan, a bombázások következtében súlyos sérüléseket szenvedett. A felújítási munkálatok 2018 végén, a kormányellenes erők kivonulása után kezdődtek meg. Az 1840-ben épített katedrális, hála a tizenkét hónapig tartó renoválásnak, mára régi szépségében tündököl. A reménység jele azon keresztények szemében, akik nem tudták vagy nem akarták elhagyni városukat.

Az átadási ceremóniát Butrosz Marajati, az aleppói örmény katolikusok érseke végezte. Az előző napon, december 7-én egy másik ünnepség is lezajlott, amelyen Mario Zenari nuncius társaságában jelen volt Szíria főmuftija, az ország néhány közéleti személyisége és intézményeinek képviselője, továbbá az aleppói keresztény egyházak egy-egy képviselője.

A felújítást egyéni és közösségi adományok tették lehetővé. A Keleti Egyházak Kongregációja, a kölni és a bolognai egyházmegye, a Római Pápai Örmény Kollégium, az Oeuvre de l’Orient, valamint a Sant’Egidio közösség járult hozzá a költségekhez.
Az aleppói örmény katolikus egyházmegye híveinek száma hozzávetőlegesen 17 ezer fő.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye/Cath.ch/Magyar Kurír (2019. december 18.), fordította: Hantos-Varga Márta, fotó: Avvenire

Szerző