Az Örmény Apostoli Egyház és a
Katolikus Egyház közös teológiai forrásai

II. Garegin örmény katholikosz vendégeként az örményországi Ecsmiadzinban tartózkodott Szuromi Szabolcs Anzelm, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető professzora 2019. október 30. és november 2. között. 

Az Örmény Legfőbb Zsinat – az Örmény Apostoli Egyház legmagasabb szintű végrehajtó szerve – éves ülésével egy időben (október 29. – november 1.) II. Garegin örmény katholikosz vendégeként az örmény szent városban, Ecsmiadzinban tett látogatást Szuromi Szabolcs Anzelm, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) tanszékvezető professzora.

A professzor több – a világ különböző örmény ortodox közösségeit képviselő – egyházi vezetővel találkozott a zsinat időszaka alatt, valamint jelentős dogmatikai, lelkiség- és erkölcsteológiai témákat érintett, többek között Meszrop Parszamjánnal, az 1875-ben alapított Gevorgian Teológiai Egyetem újonnan kinevezett vezetőjével.

A teológiai egyetem és papképző szeminárium felkérésére Szuromi Szabolcs előadást tartott A korai Egyház erényekről szóló fegyelmi és tanbeli forrásai címmel október 31-én.

Elemzésében a latin egyházfegyelemre hatást gyakorló egyházatyák művein és a korai kánonjogi – úgynevezett pszeudoapostoli gyűjteményeken túl kitért a Philokaliában – a 4. és a 15. század közötti legjelentősebb keleti teológusoknak és a lelki élet mestereinek összegyűjtött gondolatait tartalmazó, a benne szereplő idézetek anyagát 1777-ben Szent Nikodemosz (†1809) athoszi és Szent Makariosz (†1805) korinthusi szerzetesek által rögzített és a keleti ortodox egyházak teológiai gondolkodására legnagyobb hatást kifejtő műben – szereplő 4–5. századi keleti lelkiségi szerzőknek az erényekkel kapcsolatban megfogalmazott álláspontjára.

Meszrop Parszamján mind az eszmecserét, mind a teológiai egyetem szentelés előtt álló növendékeinek jelenlétében megtartott konferenciaelőadást példaértékűnek nevezte a két egyház közötti párbeszédben. Külön értékelte azt, hogy a római katolikus szerzetes professzor által az elmúlt három évben megtartott előadásoknak köszönhetően sajátos és elmélyült kapcsolat épült ki a két egyház között, amely egyedülálló módon erősíti a közös teológiai meggyőződést.

Szuromi professzort örményországi tartózkodása alatt fogadta Ruben Mirzahánján, a jereváni Hacsatur Abovján Állami Pedagógiai Egyetem (Jereván) rektora is, aki november 1-jén köszöntőjében kifejezte háláját azért a hiánypótló munkáért, amit az elmúlt három évben Szuromi Szabolcs széles körben és nemzetközi szinten tett az örmény oktatásért, valamint a kulturális örökség és kapcsolatok fejlesztése terén.

Forrás és fotó: Nemzetközi Egyházjogtörténet Központ/Magyar Kurír (2019. november 5.)

Szerző