Karácsonyi köszöntő

Gyermekkoromban az egész év összes ünnepeit figyelembe véve, ahogyan mások is, én is a karácsonyt vártam a legjobban. Ez volt a legpompázatosabb ünnep mind közül. Megváltozott a világ, hiszen jó esetben hó volt és fagy, ami az év nagy részéről nem mondható el. Több napig voltunk otthon együtt, hiszen szünet volt, ez sem volt a többi ünnepről elmondható. És hát az ajándékok. Sok ajándék, de legalábbis több, mint amit bármely más ünnepen kaphattunk. Ez volt hát a család, az év fő ünnepe.

Később, amikor magam is családapává váltam, a legszebb dolog ebben az ünnepben a gyermekeim öröme volt, akik ugyanúgy csodálták ezt az estét, mint én, ugyanúgy csodálkoztak rá a világ ünnepi kinézetére, mint én annak idején.

Aztán ahogy megnőttek, eljött az az idő, hogy önmagának az ünnepnek, az együttlétnek tudok és tudunk örülni, hogy békében, nyugalomban lehetünk együtt azokkal akiket nagyon szeretünk. Ez az érzés, ez a lehetőség vezet rá bennünket arra, hogy végre és valóban észrevegyük ki is az ünnep igazi fénypontja. Ki az, aki értünk ezen a napon megszületett és értünk emberré lett. És döbbenjünk rá annak nagyszerűségére, ahogy Nagy Szent Leo írta: „Jézus azért lett ember Fia, hogy mi Isten gyermekei lehessünk.”

Ez a rádöbbenés pedig elsősorban hálával kell eltöltsön bennünket ezekben a napokban, amikor még várakozunk Őrá Adventben, és amikor karácsony estéjén nagyot szusszanunk együtt a csillogó fa körül.

Bár egy rettentően nehéz, furcsa, szokatlan év végéhez közeledünk mégis van, lehet miért hálát adnunk. Hálát adhatunk, hogy talán valóban hamarosan elérhető közelségbe kerül a nehéz időszakot lezáró vakcina a járvány ellen, amely most a legjobban várt ajándék lehet, hálát adhatunk, hogy az év bizonyos időszakaiban, ha maszkosan is, de össze tudtunk jönni, találkozni tudtunk mi örmények és örülhettünk egymásnak, örménységünknek. Talán örülhetünk annak is, hogy úgy csatornák és lehetőségek nyíltak egymás elérésében, az együttlétben akár egy örmény szentmisén az online közvetítésen keresztül.

Hálát adhatunk azokért is, akik ezekhez az együttlétekhez hozzásegítettek bennünket. Akik sokszor, sok éven át kitartóan dolgoztak azért, hogy ez az örmény közösség létezzen, összetartson, és rácsodálkozhasson azokra az ajándékokra, melyeket az örménység hordoz.

Nehéz évünk volt, mégis tekintsünk fel a jászolra és lássuk meg benne azt, aki értünk emberré lett.

Deo Gratias!

Áldott Karácsonyt Kíván Mindnyájuknak az Erdélyi Örmény Kulturális Központ minden munkatársa, segítője, támogatója!