A sok munka és erőfeszítés
meghozta gyümölcsét

Beszélgetés Akopján Nikogosszal, az Országos Örmény Önkormányzat elnökével

Megjelent az Arménia Folyóirat 2020/4. számában

A 2019-es nemzetiségi önkormányzati választások eredményeként új összetételű képviselőtestület alakulhatott a korábbi helyett. Az Örmény Kulturális és Dokumentációs Központ Egyesület és az Erdélyi Örmény Gyökerek Egyesület félre téve az elmúlt évtizedek szembenállását, összefogott a cél érdekében, hogy a magyarországi örmény közösség érdekében egy átlátható, tisztán működő szervezetet állítson fel és felszámolja a károkat, melyet a korábbi elégtelen hivatali működés hagyott maga mögött. Az újonnan felállt Országos Örmény Önkormányzat első évét foglalja össze évzáró lapszámunkban Akopján Nikogosz, az Országos Örmény Önkormányzat elnöke.

Arménia:
Eltelt az első év, hogyan értékeli ezt a különleges időszakot?

Akopján Nikogosz:
Egy évvel ezelőtt éppen arról beszéltünk, hogy milyen történelmi előrelépés, hogy több, mint két évtized után végre valódi összefogást sikerült elérni az örmény közösségen belül. Az önös érdekeken felül emelkedett a felelősségérzet. Végül a választásokon beigazolódott, hogy ez az egyetlen helyes út és a választók is ezt várják tőlünk. A sok munka és erőfeszítés meghozta a gyümölcsét és tavaly novembertől már egy asztalnál ült a vadonatúj képviselő testület és az önkormányzati munka eddig sosem tapasztalt formában kezdett működni. Ez nagyon felemelő pillanat és hiszem, hogy nemzetiségi szinten ennek így is kell lennie, hosszútávon, mert így tudunk kulturális és minden más, közösségünk számára fontos területen is a leghatékonyabbak lenni.

A korábbi évek működésképtelensége azért nem járt következmények nélkül.

Ez volt az üröm az örömben. Fel voltunk készülve rá, hogy a választások után nemcsak a lehetőségekkel találjuk szembe magunkat, hanem azzal az akkor még csak sejthető probléma halmazzal is, amit a korábbi Országos Örmény Önkormányzat hivatala az évek alatt felhalmozott. Ez a 2019-es évben a teljes leálláshoz vezetett, amitől nem csak az önkormányzat, de a fenntartásában álló intézmények is károkat szenvedtek. 2020-tól mindent újraindítottunk, kijavítottuk a hibákat, felállítottunk egy teljesen új, működőképes hivatali rendszert és szigorúan odafigyelünk, hogy ne ismétlődhessen meg a korábbi állapot. Az Miniszterelnöki Hivatal Nemzetiségi Főosztály kormányzati oldalról sok segítséget nyújtott ebben a folyamatban, hiszen alapvető érdeke minden szereplőnek, hogy rendbe hozhassuk a működést akadályozó dolgokat. Így is nap, mint nap újabb és újabb, sok évvel ezelőtti időszakból örökölt nehézséggel kell szembenéznünk, még mindig esnek ki csontvázak a szekrényből. Az önkormányzatiság természetéből fakad, hogy jogutódként működik a szervezet, tehát kiradírozni a múltat, nem lehet. Rendbe hozni viszont kötelességünk.

A nehézségek ellenére mégis aktív és látványos év van az önkormányzat mögött.

A körülmények idén a legkevésbé sem nevezhetőek ideálisnak. A koronavírus teljesen felforgatta a nemzetiségi közösségek életét is. Mindezek ellenére a teljes képviselő testülettel, intézményeinkkel és támogató segítőinkkel erőn felül teljesítve nagyon szép programot tudtunk megvalósítani. A szigorú karantén időszakok közötti, lélegzetvételnyi szünetet használtuk ki arra, hogy megvalósítsuk szinte minden tervezett rendezvényünket, aminek teljes összefoglalóját az Arménia újságban is olvashatja a közönség. Első lépésként újra megnyitottuk és működik az Országos Örmény Önkormányzat irodája és hivatala, ami évekig zárva volt, még a képviselők előtt is. Büszkék vagyunk arra, hogy megvalósulhatott az örmény gyerektábor júliusban és augusztusban. Bővülhetett intézményeink köre is az Erdélyi Örmény Kulturális Központtal, aminek megalakulása igazi mérföldkő. Már hagyományosnak számító, nagy nyári családi rendezvényünket, az Örmény Családi Pikniket is nagy sikerrel rendeztük meg, de sorolhatnám hivatalos színházunk, az Urartu Színház előadásait, amik idén nemcsak élőben, hanem online platformon is zajlottak, a Semmelweis utcai Kulturális Központ felújítását és újjászületését, vagy jótékonysági rendezvényeinket, mely során intézményeink és a teljes magyarországi örmény közösség megmozdult. Szeretnénk ezt a sikeres munkát folytatni a jövőben is, bevonva a közösséget, hiszen ez az egész a saját ügyünk, minden dimenziójával és vetületével. Együtt kell cselekednünk, mikor a bejrúti robbanás örmény károsultjait, vagy az arcahi háborútól szenvedőket kell segíteni. Együtt van esélyünk megőrizni hitünket, önazonosságunkat és megélni örmény identitásunkat, melynek az összetartozás az egyik legfontosabb alapja. Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik ebben a néha sziszifuszinak tűnő munkában értékteremtő módon részt vesznek. Ezúton kívánok mindenkinek áldott Karácsonyt és egy sokkal sikeresebb és boldogabb Újévet, rajtunk is fog múlni.

Szerző