A Pázmány az örmény diákok “otthona”

Hivatalos magyarországi látogatása részeként 2021. decemberében a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karára is ellátogatott XXI. Rafael Péter Minászján örmény katolikus pátriárka, akit a Kar dékánja, Ft. Dr. Fodor György fogadott.

Az eseményen részt vett Dr. Kovács Bálint, az Armenológiai Tanszék vezetője, Dr. Őze Sándor, a Történettudományi Intézet vezetője, Sousik Sousani örmény nyelvi lektor, valamint mintegy negyven, az Ösztöndíj Keresztény Fiataloknak program keretében a Pázmány BTK-n tanuló örmény diák. A Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Államtitkárságát Kiss Bertalan főosztályvezető úr képviselte.

XXI. Rafael Péter Minászján köszöntője a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen (fotó: Pázmány BTK web)

A pátriárka köszöntő beszédében reményét fejezte ki, hogy 2022 boldog és szerencsés év lesz, amikor végleg magunk mögött hagyjuk a vírusjárványt. Mint mondta, nagy öröm számára látni, hogy ilyen sok örmény hallgató tanul a Pázmányon. „A diákok otthon vannak itt” – fejtette ki.

Legutóbb még pátriárkává választása előtt, idén szeptemberben járt a Karon az örmény egyházi méltóság, akkor még Rafael Minászján néven érseki rangban. Az, hogy három hónapon belül két alkalommal is ellátogat a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre az örmény katolikus egyház feje, nagyon nagy megtiszteltetés az egyetem számára, hiszen jól jelzi az Armenológiai Tanszéken folyó munka fontosságát.
A találkozón az itt tanuló örmény diákok kérdéseket tettek fel, többen a vallások és felekezetek közötti párbeszédről, a nézetkülönbségek feloldásának módjáról kérdezték a pátriárkát. Válaszainak visszatérő üzenete volt, hogy egy az Úr, egy a Krisztus, egy a Megváltó, a békétlenséget mi magunk, emberek keltjük. „Ne tegyél széthúzást oda, ahova Isten isteni dolgot helyezett” – mondta.

XXI. Rafael Péter Minászján ezután az örmények számára fontos hármasról, az identitásról, a valahova tartozásról és a tanúságtételről beszélt. Mint kifejtette, egyik sem létezhet a másik nélkül, hiszen az örmény közösség része lenni (legyen az bárhol a világban) egyben az örmény identitásból való részesülést is jelenti. A pátriárka egy Christos Pantokratort (Krisztus, a mindenség ura) ábrázoló ikont ajándékozott vendéglátójának.

XXI. Rafael Péter Minászján 1946. október 24-én Bejrútban született. Pappá szentelését követően örmény katolikus intézményeket vezetett Libanonban és az Egyesült Államokban, eközben az örmény katolikusok között apostolkodott. 2005 szeptemberétől az Örmény Katolikus Patriarkátus jeruzsálemi és ammáni exarchájaként szolgált közel hat éven át. Püspökké XVI. Benedek pápa kinevezése alapján 2011. július 16-án szentelte XIX. Nerszész Péter katolikosz-pátriárka, ezt követően foglalta el Kelet-Európa ordinariátusának székét. 2021. szeptember 23-án Ferenc pápa nevezte ki örmény katolikus pátriárkává.

XXI. Rafael Péter Minászján a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen (fotó: Pázmány BTK web)

A cikk forrása a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának honlapja. Az eredeti cikk az alábbi linken olvasható:
https://btk.ppke.hu/aktualis/hirek/az-ormeny-diakok-otthon-vannak-a-pazmanyon

Szerző