Örmény kódexművészet

kiállítás és előadás

A nemzetisegek.hu cikke nyomán
Az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület kiállítási képeken keresztül mutatja be az örmény kódexművészet történelmét. A kiállítást megnyitotta Dr. Issekutz Sarolta, az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület (EÖGYKE) elnöke.

Dr. Issekutz Sarolta, az EÖGYKE elnöke

A kiállítás megnyitó során előadás keretében Zsigmond Benedek armenológus röviden beszélt az örmény nyelv és írás múltjáról, jelenéről, az örmények történelméről, a Kárpát-medencei örménység gyökereiről, a világon elsőként 301-ben államvallásként felvett kereszténységük történetéről, a 13. században az „1001 tornyú Ani” székesfővárosból való menekülésükről, évszázadokon keresztül tartó hontalanságukról, majd 350 évvel ezelőtti „hazatalálásukról” a Kárpát-medencében.

Zsigmond Benedek armenológus

A műsorban a Group Duduk együttes megszólaltatta az örmény népzenét és tradicionális zenét, majd az örmény konyha remekeiből kaphattak ízelítőt a látogatók.

A Group Duduk, autentikus örmény népzenét játszó zenekar

A kiállítás 2022. június 21-július 5. között ingyenesen megtekinthető.
Helyszín: Pasaréti Közösségi Ház Nagyterem – 1026 Budapest, Pasaréti út 102.

Örömmel adjuk hírül, hogy az örmény kódexkiállítás anyaga, a kiállítás lezárultával online is elérhető, a Magyarörmény Tudástárban, ide kattintva.

Szerző