Az év múzeuma 2023 díj nyertese lett a Skanzen

Az Erdély Tájegységet és azon belül az erdélyi örménységet bemutató kiállítást is létrehozó Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum -közismert nevén a Skanzen- lett az idei “Év Múzeuma Díj” nyertese. A díjat alapító Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület indoklása szerint az intézmény az elmúlt 25 évben a hazai és a nemzetközi múzeumi életben párját ritkító fejlődést, megújulást mutatott, amelyet mindig az a múzeumi vízió táplált, miszerint a Skanzen egy társadalmi és szolgáltató múzeum. (a skanzen.hu honlap nyomán)

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum nemzeti közgyűjteménnyé vált az elmúlt években, amely mind tudományos, mind társadalmi szerepvállalásban nyitott, integrált kulturális térként jelenik meg.


• Az elmúlt évtizedekben nemzetközileg is kiemelkedő mértékben javult a Múzeumban dolgozó szakember- és műtárgyállomány kiszolgálói infrastruktúrája.
• A Skanzen több nagy nemzetközi együttműködésen alapuló kulturális projektben és Európai Uniós pályázatban vett és vesz részt.
• Állandó kiállításait folyamatosan korszerűsítette, a tematikus éveknek megfelelően átrendezte, a 2010-es évek közepétől elindította az élő múzeumi helyszíneket, gyerek skanzen élménypontokat, 2017-től kezdődően működik az Élő történelem program,
• Kialakult a bemutatók, fesztiválok, jeles napi szokások megrendezésének és megjelenítésének korszerű módszere.
• Az ismeretátadás terén több nívódíjas, országosan sőt nemzetközileg is elismert program fut (demencia program, integrált táborok, társadalmi felzárkóztató programok).
• A Skanzen tudományos konferenciái, magyar és idegen nyelvű kiadványai a népi építészet, a hagyományos és rurális életmód, a fenntarthatóság, a történeti traumák valamint a skanzenológia témájában nemzetközileg is elismertek.
• 2020-tól a pandémiás helyzetre reagálva az online térben is több tartalommal jelentkezett: virtuális tárlatok, online múzeumpedagógiai foglalkozások, szakmai blogbejegyzések vagy különböző tematikus adatbázisok, közösségi gyűjtés.
• 2022-ben megnyílt az Erdély tájegység, amely a magyar muzeológia történetében és a magyarság épített örökségének bemutatásában is mérföldkőnek tekinthető. Erdély új szintre emelte a Skanzen kiállítási látványvilágát, számos olyan új multimédiás megoldás született, amelyekkel a látogatók szórakoztatva tudnak komplex ismereteket szerezni.

A Skanzen csapata, középen dr. Cseri Miklós főigazgató úr a díjjal. (Fotó: skanzen.hu)

Kapcsolódó hír, hogy idén áprilisban a Skanzen főigazgató-helyettese erdélyi elismerésben részesült. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület – EMKE minden évben az 1885-ös alapító dátumhoz legközelebb eső hétvégén tartja ünnepi közgyűlését és díjkiosztó gáláját. Idén április 15-én, az „erdélyi Oscarnak” is nevezett elismerések átadásának ünnepélyes eseményén, 5 életműdíjat és 13 évi elismerést nyújtották át a közművelődési kultúra különféle területein tevékenykedőknek.

A szervezet az erdélyi magyar épített örökség és az erdélyi társadalom történetének feltárása, megőrzése és múzeumi keretek között történő megmutatása érdekében végzett kiemelkedő munkássága elismeréséül a Skanzen általános főigazgató-helyettesét, dr. Sári Zsoltot, Bányai János-díjjal tüntette ki.

Forrás: www.skanzen.hu