Erzsébetvárosi Nagyboldogasszony búcsú
az Örmény Katolikus Templomban

„Beszéld el fiadnak –írja a biblia –, meg kell tanítanod az ünnep minden szertartására.”
Aki nem adja át hitét, tudását a következő generációknak, vétkezik. Nekünk a biblia tanítása szerint kell élnünk.

Ebesfalva, később Erzsébetváros örményei hitük bizonyságaként szép nagy templomot építettek. A város képét meghatározza ez a hatalmas templom, melyet Szent Erzsébet tiszteletére szenteltek föl. Mégis Nagyboldogasszony búcsút tartanak minden év augusztus 15-én, a régi kis templomuk emlékére. Körmenet indul a főtérre, leányok viszik vállukon a felöltöztetett Mária és a gyermek Jézus kegyszobrát. Aki azt viheti, az boldog házasságot fog kötni, tartják a leányok.
A budapesti Örmény Katolikus Templomban tartottuk meg a búcsút, mert a Coronavírus veszélye miatt nem mehettünk Erdélybe. És közösségünk örömmel jött meghallgatni az örmény rítusú szentmisét. Éled a magyarörmény közösségi hitélet. Fülöp Ákos plébániai kormányzó úr örömmel látta, hogy újra tele templom előtt misézhet. „Uram, jó nekünk itt lenni”- mondjuk Péter apostollal együtt. Fontos, hogy ne lankadjon bennünk a hit lángja. Számíthatunk egymásra és összefogással, közös akarattal átvészeljük ezt a borzalmas világjárványt. Még minden jó lehet. Rajtunk múlik a diaszpóra jelene, jövője. 
Igaz lélekkel kegyelemben részesültünk a Szent Istenszülő menybe fölvételének búcsúján.
Hosszan együtt lehettünk, mert mise után érdekes koncertnek adott helyet az Örmény Katolikus Lelkészség: Magda Dávid zongoraművész és Kirkósa Tünde csellóművész kiváló koncertprogrammal, elbűvölő játékkal lebilincselték közönségüket. A szalonban felcsendült Kodály Zoltán szonátája után Antonio Vivaldi boldogító zenéje. De hallhattuk a számunkra különösen kedves Bartók Béla Román népi táncok negyedik darabját, melyről zenei kutatásaink eredményeként kiderült, hogy örmény húsvéti dal (Zadig-Zadig kezdetű).

Ezt követően az Agapé sok rafinált örmény finomságot kínált. Dolma, saslik, herisza, mézesek és sok ínyenc édesség. Ilyen változatos az örmények konyhája. Dr. Keszy-Harmath Péterné Enikő képviselő nem győzte sorolni az örmény megnevezéseket.
A támogatóknak köszönet jár érte! Elsősorban Újbuda Örmény Önkormányzata Marosváry István elnök vezetésével, Zuglói Örmény Önkormányzat Zárugné Tancsin Katalin irányításával, a XV. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat Nuridsány Zoltánné Mimi elnökletével. A Budavári Örmény Nemzetiségi Önkormányzat is hozzájárult az Istennek tetsző cselekedethez, Várady Mária elnök Bulbuk Éva képviselő segítségével 100 szál rózsával díszítették a templomot Szűz Mária köszöntésére. Az ünnepről távozóban a hívők sokasága féltőn vitte haza a megszentelt rózsákat. Elsősorban a fellépő művészeknek gratulált Várady Mária, a rendezvény háziasszonya, majd a 89. évét betöltött születésnapos Zakariás Antal Diránt köszöntötte szakrális virágokkal. Mi a hosszú élet titka? Dirán szerint elsősorban a GÉNEK!, Isten akarata és „Én is tettem azért, hogy ilyen sokáig éljek”. Jókívánságunk és tapsunk köszöntötte az ünnepeltet, aki első lépéseit Erdélyben tette meg; küzdelmes, gazdag életét Magyarországon, 90. évét itt tapossa köztünk.
Mindenki örült annak, hogy a tavaszi magány után együtt lehetünk Isten hajlékában.
Lelkünket ne hagyjuk táplálék nélkül az Emberiséget ért megpróbáltatás idején!!!