Adventi Zenei Agapé
az Orlay utcai templomban

Szongoth Anikó és Gábor az első Karácsonyi Zenei Agapét 12 évvel ezelőtt szervezték a budapesti Orlay utcai örmény katolikus templomban. Eleinte a több mint 100 darabos karácsonyi CD gyűjteményük anyagából válogatták össze a műsorra kerülő zeneszámokat, minden évben más-más koncepció szerint. Később videoklipeket is vetítettek, az utóbbi két esztendőben pedig már élő karácsonyi műsorral, mégpedig Pomázi Zoltán, a Bojtorján együttes alapítójának műsorával készültek az örmények lélekben a karácsonyra.

Az idei év járvány időszaka ennek a régi hagyománynak is rendhagyó megvalósulását hozta. Az ez évi karácsonyi koncert néhány nappal korábban rögzített változata december 20-án délután került levetítésre a templomban, az örmény szentmisét követően, illetve ezzel párhuzamosan bemutatásra került az online szentmise közvetítés végén az interneten, mégpedig az Erdélyi Örmény Kulturális Központ (EÖKK) Youtube csatornáján, ahol a továbbiakban is elérhető a koncert rögzített változata. Pomázi Zoltán és zenekara gyermekkorunk téli, karácsonyi dallamait hozta el az örmény templom falai közé, ifjúságunk hangzásvilágával, a Bojtorján eltéveszthetetlen zenei stílusában.

Nagyszerű élmény volt hallani és bár csak online, de látni is ezt az idei karácsonyi koncertet, amely ezeken a borongós, szürke adventi napokon is segített lélekben készülni karácsony vidám, békés, szent ünnepére. Köszönet a művészeknek és a szervezőknek egyaránt az élményért.