Örmény textilek eredete I.

Kevés olyan nép van, mint az Örmények, akik időszámításunk előtti évezredtől folyamatos emlékekkel és bizonyítékokkal tud szolgálni gazdag textil művészetéről. Az örmény textilgyártás és díszítés művészete háromezer évnyi változatosságot és tradíciót tud felmutatni. A textileket három főbb csoportba – szőnyegek, nyomott mintás szövött textilek valamint hímzések és csipkék – osztva mutatjuk be három cikkben az elmúlt évszázadok folyamán történt fejlődésükön keresztül. A cikk eredetije, amelyet itt-ott kiegészítettünk, ide kattintva olvasható.

Legkorábbi szőnyegek

A legkorábbi fennmaradt csomózott szőnyeg az időszámításunk előtti 5-3. századból való és egy szkíta sírból került elő. Az ásatás helye után a Pazyryk szőnyeg nevet kapta, és jelenleg a szentpétervári Ermitázs múzeumban tekinthető meg. A szőnyeg szerencsére majdnem tökéletes állapotban konzerválódott a sírban. Bizonyos nézetek arra hajlanak, hogy örmény eredetű a szőnyeg (a megjelenített mintázat miatt), bár vannak tudósok, akik türk eredetűnek gondolják. Hogy valóban ez a szőnyeg Örményországban készült-e, biztosan nem tudhatjuk, viszont az tény, hogy a korabeli görög, örmény és arab források mind számos helyen írnak arról, hogy milyen gyönyörű és finomságú szőnyegeket és textileket gyártottak Örményországban.

Pazyryk szőnyeg, gyönyörű vöröses-barnás színekkel, szarvasokkal és lovas harcosokkal díszítve.

A korabeli krónikák szerint szőnyegekkel fizettek sarcot az örmények a baghdadi kalifának a VIII. században, és később Marco Polo is elismerően említi meg az örmény szőnyegeket.  A jellegzetes örmény piros festék értékes kincs volt az egész Mediterrán világon. Sajnos nem maradt fenn egyetlen szőnyeg sem ezekből a korai századokból, néhány későbbi, XII-XIII századi töredéken kívül, amelyek eredete nem teljesen bizonyított. Tudásunk leginkább a reneszánsz festők által oly szívesen festett keleti szőnyegek mintázatán alapul, ám mivel ezeket legtöbbször csak mint „keleti szőnyeg” említik már akkor is, nehéz a szőnyegek és minták pontos származási helyét behatárolni.

Ilyen nehezen meghatározható eredetű a „sárkányos” szőnyegek mintázata. A. Sarkisian és egyéb szakértők azon a véleményen vannak, hogy örmény eredetű a minta. Az örmény Artsakh (Karabag) területen máig használják a sárkányos motívumokat a szőtt és csomózott textileken, és egészen a XVII-XVIII századig visszanyúlóan találunk példákat a minta használatára szőnyegeken. Számos szőnyegen örmény feliratok is olvashatóak. 

Gohar (vagy Kohar)-szőnyeg

Gohar szőnyeg

A legkorábbi, dátummal ellátott örmény szőnyeg a híres Gohar-szőnyeg (máshol Kohar-szőnyegnek fordítják), amelyet Karabag területén készítette egy Gohar nevű mester (szokatlan volt a készítő nevét feltűntetni a szőnyegeken). A rajta látható felirat fordítása: 

Én, Gohar, bűnnel teli és gyenge lélekkel megáldott, kezem új tudásával szőttem e szőnyeget. Akárki olvassa e feliratot, mondjon el egy imát Isten felé érettem. Készült az 1149. évben.

Az örmény naptár szerinti 1149-es év 1679-1670-nek felel meg. A szőnyeget a női templomnak készítették, és kiváló állapota arra enged következtetni, hogy valószínűleg csak ünnepi alkalmakkor vehették elő.

Egy másik fontos fennmaradt szőnyeg 1731-ben készült az Aghuank Katolikus Nővérei rend számára. A szőnyeg valószínüleg Artsakh-ban készült. Jelenleg a Szent János monostorban őrzik, Jeruzsálemben. A további legrégebbi fennmaradt szőnyegek már mind a XIX. és XX. század első feléből származnak. 

Bár Örményország számos területén készítettek szőnyegeket, és mind egyedi stílusban, ezek mind élénk színvilágú kaukázusi geometrikus mintázatúak, sokszor apró alakokkal vagy állatfigurákkal itt-ott a szőnyeg középső mezején vagy a keretben. A korai Artsakh szőnyegeken napsugaras vagy sárkányos mintázatot találhatunk, míg másokon felhősávos, csillagos, madaras, bimbós, pajzsos, piros szalagos mintákat.

Örmény Árva Szőnyeg

Árva szőnyegek

A Genocídium alatt rengeteg szőnyegszövő mester meghalt, valamint rengeteg gyermekből vált árva. A Near East Relief segélyező szervezet Dr. Jacob Kuenzler svájci misszionárius vezetésével rengeteg ilyen árvát mentett meg az éhhaláltól azzal, hogy Bejrutban létrehoztak egy szőnyegszövő műhelyt, ahol ezeknek az árváknak megtanították a szőnyegszövés és csomózás mesterségét. Ez a tudás felnőtt életükre megélhetést adhatott nekik. Az itt készült szőnyegeket „árva-szőnyegek”-nek nevezték. A leghíresebb ilyen szőnyeg az amerikai Fehér Házban található (Örmény Árva Szőnyeg néven illetve Ghazir Szőnyegnek is nevezik), a bibliai Paradicsomot ábrázolja, 4millió csomóból áll és az elbeszélések szerint 400 árva készítette 18 hónapon keresztül.

Örmény árvák szövőműhelyben
Ezen a képen jobban lehet látni, hogy milyen döbbenetesen nagy ez a szőnyeg, és elképzelhetjük, milyen nagy feladat volt elkészíteni

Néhány honlap, ahol kaukázusi és örmény szőnyegeket lehet megcsodálni:

http://www.azerbaijanrugs.com/arfp-galleries.htm
http://www.fresnostate.edu/artshum/armenianstudies/resources/textiles.html

https://edition.cnn.com/videos/world/2015/11/23/spc-the-silk-road-armenia-b.cnn (videó, angolul) 

http://www.arttowalkon.com/armenian-carpets