Örmény zenei “szörfözés” komolyabban

Szörfözni a neten mindannyian szoktunk, több-kevesebb szabadidőnk terhére. Ám ezek a “szörfözések” eredményezhetnek sok olyan ismeretet, kulturális találkozást, amelyre esetleg egyébként nem kerülhetne sor. Az év elején, várva sorsunk jobbra fordulását a világjárvány tekintetében, megpróbálunk néhány örmény zenei ismerkedős “hullámot” adni a szörfdeszkák alá.

A YouTube-ra feltöltött videókból rengeteg mindent meg tudunk ismerni, csak megfelelő kulcsszavakkal rá kell keresni, és próbálni kiválogatni a rengeteg találatból, ami leginkább megfelel számunkra. Sorozatunkban különböző témákban segítjük a keresést.

Ha örmény zenéről esik szó, akkor gondolhatunk vallási zenére is (sharaganok, kórusművek), illetve népzenére is. Az örmény zenében számos hangszert használnak (qamanchakanon, dhol, oudzurnablulsringshvipkuparkapzuktardmblak, bambir, saz, hegedű és klarinét), de talán a legismertebb közülük a duduk (másnéven tsiranapogh(ծիրանափող)), egy fafúvós hangszer, amit tradicionálisan sárgabarack fából készítenek.

A lenti listában három kategóriába soroltunk néhány linket, amiken keresztül képet kaphatunk az örmény zenéről. Ezek a kategóriák a valóságban nem különülnek el egymástól, a dallamok gyorsasága és a zeneszámok hangulata általában változó, és a lassabb és gyorsabb ritmusok többször váltogathatják egymást. Jó zenehallgatást kívánunk!

Relaxáló, melankolikus duduk dallamok

Relaxing Armenian music with duduk

Sad and Mysterious Music – THE CRY OF ARMENIAN DUDUK

Der Voghormia -Տէր Ողորմյա

Traditional Armenian music of the Middle Ages

Lendületes, vidámabb duduk dallamok

Armenian Dance – YARKHUSHTA

Armenian Dance Music Ara Aslanyan Van and Taroni Dance

GREAT ARMENIAN FOLK DANCE MUSIC

Pure Traditional Armenian Music and Songs with national instruments

Saragánok és kórusművek

“Quta Der”, an Armenian Requiem by Isabel Beyrakdarian and Yerevan Chamber Choir

Armenian spiritual Music

Amen hayr surb Ամեն Հայր Սուրբ

Փառք ի բարձունս Աստուծոյ 

Végül egy egyórás egyveleg, amiben mindenből van egy kevés

Old Armenian folk songs