Örmény zenei “szörfözés” könnyedebben

Szörfözni a neten mindannyian szoktunk, több-kevesebb szabadidőnk terhére. Ám ezek a “szörfözések” eredményezhetnek sok olyan ismeretet, kulturális találkozást, amelyre esetleg egyébként nem kerülhetne sor. Az év elején, várva sorsunk jobbra fordulását a világjárvány tekintetében, megpróbálunk néhány örmény zenei ismerkedős “hullámot” adni a szörfdeszkák alá.

A YouTube-ra feltöltött videókból rengeteg mindent meg tudunk ismerni, csak megfelelő kulcsszavakkal rá kell keresni, és próbálni kiválogatni a rengeteg találatból, ami leginkább megfelel számunkra. Sorozatunkban különböző témákban segítjük a keresést.

Sokat elárul egy nemzet önmagáról alkotott képéről, hogy hogyan tekint kultúrájára, milyen büszke gyökereire, hogy a régmúlt időkből mennyit merít a modern életben. Mennyit használ fel a tradicionális díszítőművészetből, mennyire éli meg a modern életben is a régmúlt szokásokat, illetve, hogy mennyit örökít át a modern zenébe népzenei múltjából. 

A modern örmény zene erősen a tradicionális zenében gyökerezik. A modern popzenében is sokszor dominálnak az ősi dallamok és hangszerek. Lentebb számos modern zeneszámot hallgathatunk meg, amelyekből átüt a tradicionális zenei kultúra szeretete. 

Szinte mindegyik videoklipben nemcsak a zenei hangzás alkalmaz tradicionális ritmusokat és hangszereket, de a képeken is átsüt az örmény kultúra szeretete. Ezekben a videókban megjelennek az örmény szőnyegek, táncok, ékszerek, öltözetek, néhol a legszokatlanabb módokon, viszont jól látszik, hogy a fiatalabb generációk és értéket látnak a tradicionális örmény kultúrában. Jó zenehallgatást kívánunk!

Alapvető, hozzánk közel álló művészek, művek

David Yengibarian harmónikaművész – pillanatképek a 2020. október 29-i jótékonysági koncertből

Juhász Endre – Group Duduk – BacVac Vard

Melis László – Örmény legenda

Lendületes és vidám modern zene
(felismerhető népzenei alapok, férfi kórus alkalmazása, lendületes dob alap, duduk)

Karen Sevak – Zatik

ARPI – Tamzara / Թամզարա

Iveta Mukuchyan – Hayastan Jan / Հայաստան ջան

Sirusho – PreGomesh | Սիրուշո – ՊռեԳոմեշ

Klasszikusabb népzenei alapok, szólóénes(ek)re alapozott hangzás

Sevak Amroyan & Nune Yesayan – Im annman yar / Իմ աննման յար

LADANIVA – Vay Aman

Ara & Alik Avetisyanner – Voch avel Voch pakas

Garun Garun – Tigran Asatryan & Spitakci Hayko