Szamosújvári háztulajdonosok 1851

Vannak családok, ahol őrzik elődeik emlékét, mert megmaradt nekik és fontos a számukra. Ezen szerencsés családok közé tartozik a nagynevű, erdélyi örmény származású Ávédik család is:
‒   Ávédik Lukács esperes (akinek Erzsébetváros monográfiáját köszönhetjük),
‒   Ávédik István (szegények önzetlen orvosa),
‒   Ávédik Simon (kúriai bíró),
‒   Ávédik Félix (jogász, festő és armenológus).

E család sarja Ávédik Tamás is, aki hűen megőrzött egy, a családján keresztül rá maradt, érdekes, kézzel írott öreg „főkönyv”-et:

Szamosújvár városa házainak tulajdonosai, a régi (1851) népösszeírás, t.jegyzék, és az 1892ki uj házszámokkal

Magyarországra hazatelepedve Tamás nem csak lehetővé tette számomra, hogy elődeim után nyomozva átböngésszem a birtokában lévő dokumentumot, hanem az ellen se emelt kifogást, hogy a benne foglaltakat közzé tegyem, amit a MAGYARÖRMÉNY TUDÁSTÁR közreműködésével most meg is teszünk. E közzététellel segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik elődeik nyomát keresik Szamosújvárott. Mivel az összeállításban feltüntetett házszámok és telekkönyvi számok a mai Magyarországról nézve nem sokat jelentenek, ezért a tulajdonosok jegyzékét puszta névjegyzékként tesszük közzé. Egyes nevek több lakóházzal is szerepeltek, de az előzőek alapján ezeket egybevonva, egy névként közöljük. Ezzel szemben, ahol a férj saját jogon, és feleségével közösen is birtokolt házat, azt – bár valószínűleg ugyanazon családról van szó – mégis változatlanul külön közlöm, mintegy adalékot a korabeli tulajdonviszonyokhoz.

Az anyag a Tudástárban IDE KATTINTVA érhető el.