Örmény Szentegyházak 2.

Három torony a homlokzaton

Ha közelítünk Kolozsvár felől Szamosújvár felé, feltűnik már messziről a székesegyház tömbje, az egykori nagytemplom. Grandiózus építmény. A homlokzaton három torony is áll. Egy nagyobb középen, mellette két kisebb. Tán mivel nem egyformák, nem tekinthetjük a Szentháromság szimbólumának, de némileg ezt sugallja. Viszont jelképezheti az isteni erényeket.

Eszembe jutnak Szent Pál szavai: „… Megmarad a hit, a remény, a szeretet, ez a három, de ezek közül legnagyobb a szeretet.” (I. Kor 13, 32.) (Ez utóbbit a középső torony jelképezi!) Ami még képként él bennem: a padsorok végén egy-egy örmény feliratos lobogó.

Mikor felkerestem Szamosújvárt, csak a belső üvegajtóig jutottam, ezért nem tudtam mindent megtekinteni. A templom érdekes módon, a város szélén van. S még visszaemlékezem egy 1940-es évek beli filmre, amikor az épületet kerítés vette körül, s a kerítés oszlopain kőszentek állottak: az apostolok. Évente egyszer biztosan megtelik a templom: a pünkösd utáni negyedik szombaton, a búcsú napján: az örmények apostolának, Világosító Szent Gergely ereklyéinek ünnepén. Nem volt vértanú, de sok-sok szenvedése miatt a görögkatolikus egyház annak tekinti.

Dr. Sasvári László
Technikai munkatárs: Gulyás András

Szerző