Az örmény genocídiumra emlékezve

Április 24. – 107 évvel ezelőtt ezen a napon kezdték meg a törökök a keresztény örmény értelmiség, majd közel két év alatt másfél millió örmény felnőtt és gyermek tervszerű lemészárlását. Ez lett a XX. Század első népirtása. Első és sajnos nem az utolsó. 2015-ben az Örmény Egyház a másfél millió áldozatot szentjeinek sorába emelte. Mindenkit, akit hite és származása miatt ebben az időszakban elpusztítottak. Vasárnap, április 24-én előttük hajtottunk fejet!

Akopján Nikogosz és Dr. Issekutz Ákos helyezi el az emlékezés virágait. (Fotó: Balogh Jenő)

A Duna parton, az Erzsébet és a Lánchíd között álló kereszteskőnél helyeztük el az emlékezés virágait. Az Országos Örmény Önkormányzat nevében Akopján Nikogosz elnök és megválasztott nemzetiségi szószóló, valamint Dr. Issekutz Ákos elnökhelyettes hajtott fejet elsőnek a mártírok emléke előtt. Majd az Országos Örmény Önkormányzat hivatalának munkatársai, az Urartu Örmény Színház igazgatója és Várady Mária, a Budavári Örmény Nemzetiségi Önkormányzat és az ANI Budavári Örmény Színház vezetője emlékezett. Az Erdélyi Örmény Kulturális Központ képviseletében Dr. Hun Eszter intézményvezető és Dr. Issekutz Ákos helyezett el koszorút a kereszteskőnél.

Sokan emlékeztünk, fogadva, hogy nem felejtünk, mert nem történhet meg többé, hogy hitéért, nemzetiségi hovatartozásáért gyilkoljanak ártatlanokat, bárhol a világon. Adj békét Urunk a mártíroknak és adj békét mindnyájunknak a Földön!

A fényképekért köszönet Balogh Jenőnek.