Örmény Családi Piknik

avagy egy nap, csak úgy lazán

Június 18-án tartottuk meg az idei Örmény Családi Pikniket, Kőbányán, a Bárka telepén, az Ihász utcában. Az időjárás átlagon felül teljesített, gyönyörű, napsütésben zajlottak a programok. Színpadi programoktól a saslik sütésig, a beszélgetési lehetőségektől a közös fotóig sokminden tette széppé az együttlétet, idén azonban újdonságok is helyet kaptak a programban és talán van is még hová fejleszteni a Piknik programját.

Élőben az előkészületekről

“Hajnali” fél tízkor (bő másfél órával a kapunyitás előtt), már nagy volt a sürgés-forgás a Piknik területén. Álltak a programok sátrai, és a szabadtéri örmény konyha is izzította a parazsat az ínycsiklandó ebéd készítéséhez. A hőmérséklet még nem hágott a tetőfokára, és Diramerján Artin, az esemény főszervezője élő mobiltelefonos bejelentkezésekkel fokozta a facebookon a hangulatot. Egy ilyen bejelentkezésbe mi, Erdélyi gyökerű örmények is bekapcsolódtunk és elmondhattuk, hogy mi mindennel tudnak, elsősorban a fiatalabb korosztályok az általunk állított sátrakban ismerkedni. Az “élő műsor varázsa”, hogy Artinnnal kétszer is beleálltunk az “élőbe”, hiszen a nagy izgalomban az első alkalommal nem indult el az adás, így vidáman, harsány nevetések közepette indíthattuk a másodikat.

Színes-pompás szappanbuborékok

Sport és kreativitás

A hagyományosnak mondható örménygasztrós sütés-főzés mellett a színpadi programok is a zene körül forogtak. Hallottunk részleteket a Musza Dagh musicalből, volt hip-hop és Wéber Zsolt mini koncert, de fellépett a NUR családi zenekar is, széles műfaji palettán bemutatva az örmény vagy örmény kapcsolódású művészeket, műveket. A következő évben fejleszthetnénk mi erdélyi gyökerű örmények a program kulturális részén, talán egy kis gyermek táncházzal, esetleg erdélyi magyar népzenével, hiszen gazdag ennek tárháza és értékes kiegészítője lehet a majdani programoknak.

Idén a sportolási lehetőségek hangsúlyosabban jelentek meg, mint máskor, főleg az ifjabb korosztályok számára. Volt mini foci pálya, tollaslabda és kispályás ping-pong (igen, nem tévedés, az eredeti asztalitenisz méretének kb ötöd részét kitevő mini asztalon tehettük próbára magunkat), de ahogy ez lenni szokott, a fiatalok gyorsan feltalálták magukat és beindult a forgó bajnokság, minden ping-pong játékok legnépszerűbbike. Hosszúlábú és kezű kamaszok “nyomták” a forgót, jó volt látni őket. Az Erdélyi Örmény Kulturális Központ szervezésében zajló sportlehetőségek nagyszerű időtöltésnek bizonyultak a napsütésben rohangáló, játszó gyermekek számára.

A ping-pong örök

Ahogyan a kézműves foglalkozás is, Balogh Réka vezetésével, ahol sokféle örmény minta közül választva valósíthatta meg ki-ki a maga nemez dísztárgyait. Még a felnőttek is beálltak egy nemez virág készítésre, és volt, aki bár először foglalkozott a nemezelés nem feltétlen könnyű technikájával, mégis trükkös, frappáns megoldásokkal lepte meg, még a foglalkozás vezetőit is.

A beszámolóból kihagyhatatlan az idei év szintén új programja, a digitális karikatúra készítés és írisz fotózás. Mitől digitális a karikatúra? Nemcsak attól, hogy tableten készül, hanem egy nagy monitoron a helyszínen bámészkodók is figyelemmel kísérhetik, hogyan készül egy színvonalas, jó karikatúra. Élményszerű volt, ahogy a modellek türelemmel ülték végig a 20-25 percnyi időt és ahogy láthattuk kialakulni az eleinte még nagyvonalakban arcra emlékeztető rajzkezdeményekből a szép végeredményt.

Örmény szemek – lehetett volna a címe az írisz fotózásnak, ha szükség lett volna külön címet adni ennek a szintén népszerű programnak. Ahogy a karikatúra rajzoló, úgy a fotós sem pihanhetett egész nap, folyamatosan voltak “kuncsaftok”, gyermekek és felnőttek, akik a szemükről készült gyönyörű fotókat e-mailben még aznap délután megkapták. Így a cikk szerzője is, álljon itt illusztrációként egy 25%-os örmény szem.

A cikk szerzője kicsit másképp

A finom falatok és sütemények utáni pihenő alatt a gyerekek a rendőrség bűnmegelőzési csapatával és ehhez kapcsolódó tanácsokkal ismerkedhettek, valamint újabb szenzációként egy teljesen feltöltött tűzoltó autó is érkezett a piknikre, így aztán a nagy melegben a gyerkőcök ismerkedhettek a fecskendő működésével, apai segítséggel pedig még a tűzoltóautó volánjához is beülhettek.

Összességében szép és vidám napot töltöttünk együtt és emellett szép napsütésben jól is lakhattunk. Köszönjük minden szervezőnek és résztvevőnek a szombati Örmény Családi Pikniket, jövőre ismét találkozunk, reméljük még sokkal többen.