KEVEFESZT, a Nemzetiségi Fesztivál

2022. június hó 17-18.

A Kevefeszt egy kifejezetten nemzetiségi fesztivál, mely minden évben megrendezésre kerül Ráckevén. A Magyarországon élő és törvényileg is elismert 13 kisebbség képviselteti magát gasztronómiával és kulturális programokkal.

Idén az „örmény – örök élmény” jeligével örmény sátor felállítására is sor került, ahol az örmény ízeket lehetett kóstolni, úgymint a helyben készült: dolma (húsból és szőlőlevélből készült örmény étel), piláf (örmény recept szerint édes aszalt gyümölcsökkel és fiatal bárányhússal), grill húsok, szószok, sült zöldségek, továbbá marlenka és padlizsánkrémes barátkenyér. A látogatók nagy örömmel kóstolták a különleges ételeket és emléknek eltették a fogpiszkálóból készített kicsi örmény zászlócskákat, melyet minden adag csúcsára kitűzve kaptak.

A sátorban helyet kapott – a gyerekek nagy örömére – Noé bárkája a plüss állatokkal, a színes kendőkből épített Ararát hegy installáció és a tenger szimbólum is. Az ARARÁT hegy és Noé történetét tablókon olvashatták az érdeklődők és a gyerekek színező formájában is magukkal vihették. A sátor hátfalát felakasztott örmény népviseleti ruhák színesítették.

A kép bal sarkában az Ararát hegy alatta Noe bárkája az állatokkal

Az ingyenesen elvihető és megvásárolható könyvek mellett a sárgabarack is  (az örmények almája, a hosszú élet forrása) helyet kapott. Péntek délután duduk hang (duplanádas fafúvós hangszer, kiváló minőségű sárgabarackfából készül Örményországban) szólalt meg a színpadon a Group Duduk Zenekar bemutatóján, amelynek szívhez-szóló hangja messzire terjedt a Duna hullámain.

Az örmény sátornál szívélyes perceket töltött Soltész Miklós országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Pánczél Károly a térség országgyűlési képviselője, akiket Vereckei Zoltán Ráckeve polgármestere vezetett az örmény sátorhoz.

Dr Issekutz Ákos-Soltész Miklós-Vereckei Zoltán

Ha tehetik jövőre látogassanak el a KEVEFESZT 2023 fesztiválra és az örmény sátorba is! Az örmények ez évi megjelenését az Erdélyi Örmény Kulturális Központ finanszírozta, az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület szervezte.