Kutatás és kultúra

Megáldották az Orlay utcai Örmény Katolikus Lelkészség felújított tetőterét

November 2-án a hazánkban tartózkodó Rafael Péter Minászján örmény katolikus pátriárka kitüntette Orbán Viktor miniszterelnököt az üldözött keresztényeknek nyújtott segítségért a Szent Kereszt Hálaéremmel. Ezután érkezett az Orlay utcai örmény központba, hogy ott a felújított tetőteret Erdő Péter bíboros, prímással közösen megáldja.

A Orlay utcai épület tetőterének felújítására még 2018-ban nyert el 90 millió forintos támogatást a Lelkészség a Hungary Helps Programtól. Az új épületrészben a oktatási és kulturális programok zajlanak majd a jövőben, illetve helyet kap benne végre, s ezzel együtt kutathatóvá válik a magyar örmény közösség iratanyaga. Ezt Fülöp Ákos plébániai kormányzó atya mondta beszédében, aki rámutatott, ez a megújulás reményei szerint új lendületet ad az örmény katolikus közösségnek is.

Az eseményen jelen volt Ashot Smbatyan, az Örmény Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott georgiai nagykövete, illetve Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár, valamint számos itt tanuló örmény fiatal is.

Erdő Péter beszédében elmondta, hogy már a 18. századi esztergomi érsekek is igyekeztek biztosítani az örmény katolikusok hitéleti ellátását, mely munkában a későbbiekben az örmény katolikus szerzetesek, a mechitaristák segítették őket lelkipásztori szolgálattal, amíg a politikai helyzet ezt lehetővé tette. Kiemelte Kádár Dániel mechitarista szerzetes pap (1916–1988) szerepét, aki elsőként vetette fel, hogy az örmény katolikusoknak szükségük lenne önálló központra. Az Orlay utcai ingatlan így lett az örmény katolikus plébánia tulajdona, ahol gazdag kulturális és történelmi örökség számára sikerült helyet találni. Az Orlay utcai épület földszintjén található a Fogolykiváltó Boldogasszony- és Világosító Szent Gergely-kápolna is.

Erdő Péter bíboros, prímás (Fotó: Magyar Kurír, Merényi Zita)

Rafael Péter Minászján pátriárka kifejezte örömét, hogy ismét a „gyönyörű magyar fővárosban” lehet, és éppen egy ilyen nagyszerű alkalomból. Elmondta, Magyarország mindig a kereszténység középpontjában állt, és örvendetesnek nevezte, hogy az istentagadó szovjet időszak elmúltával a magyar társadalom visszafordult a keresztény értékek felé. Kiemelte: “hálát adhatunk azért, hogy ezt Magyarország az Európai Unió keretein belül találja meg újra.”

Köszönetet mondott Erdő Péter bíborosnak a gondos vezetésért, valamint Orbán Viktor miniszterelnöknek és az egész magyar kormánynak az épületrész felújítási lehetőségének megteremtéséért. Megköszönte a Hungary Helps Program és külön Azbej Tristan munkáját is.

„Imádságomat emelem föl Isten elé Kádár Dániel emlékéért” – fohászkodott a pátriárka, köszönetét fejezte ki Budapest, egész Magyarország és Erdély valamennyi örmény gyermekének, akik a két nép barátságán dolgoznak. Elmondta, legfontosabb feladatai között tartja számon, hogy a budapesti közösség saját lelkészt kapjon. Bejelentette, hogy hamarosan érkezik örmény paptárs Ákos atya mellé, Karnik Hovszepjánnal (Hovsepian) együtt folytatják a szolgálatot.

Rafael Péter Minászján, örmény katolikus pátriárka (Fotó: Magyar Kurír, Merényi Zita)

Ezt követően pátriárkai elismeréseket adott át azoknak, akik a budapesti örmény katolikus közösségért sokat tettek, köztük Fülöp Ákosnak, aki az örmény genocídium idején vértanúvá vált Boldog Ignatius Maloian (1869–1915) keresztjének másolatát kapta munkája elismeréseként. Kitüntetést kapott Zakariás Antal Dirán, az Orlay utcai Lelkészség és Múzeum gondnoka, aki immár évtizedek óta szolgálja az örmény közösséget.

Fülöp Ákos plébániai kormányzó (Fotó: Magyar Kurír, Merényi Zita)
Zakariás Antal Dirán, a Lelkészség gondnoka (Fotó: Magyar Kurír, Merényi Zita)

Azbej Tristan megköszönte a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Armenológiai Tanszékének értékőrző tevékenységét, amelyet a magyar és az egyetemes örmény kultúra megőrzéséért folytatnak. Megemlítette, hogy családi szálak is kötik az Orlay utcai épülethez, hiszen nagyapja, Ázbej Sándor építész tervezte a földszinten kialakított kápolnát. Mint sokan más örmény származású magyar, nagyapja is örmény identitással kívánt a magyar nemzet boldogulásához hozzájárulni.

Azbej Trisztán államtitkár (Fotó: Magyar Kurír, Merényi Zita)

A szalagátvágás és az épület megáldása után pátriárkai liturgia következett.

Pátriárkai liturgia (Fotó: Magyar Kurír, Merényi Zita)