100 éves lenne Agárdy Gábor

Az Armenia újság cikke nyomán

Gabriel Arkaliján örmény származású, szabómester gyermekeként látta meg a napvilágot már Magyarországon. Édesapja azonban néhány évvel ezelőtt  ugyanabból az örmény faluból menekült a családjával, ahonnan a híres francia énekes, zeneszerző és színész, Charles Aznavour is származott.

Valóban menekülniük kellett az örmény népirtás elől. A legenda szerint idősebb Arkaliján egy szekérre felkapaszkodva és ott elbújva menekült meg. Később aztán futott, futott, előbb Franciaországba, majd Székelyudvarhelyre, és meg sem állt Szegedig. Fia már a Tisza-parti városban született. 8 esztendősen már játszott, fellépett a szegedi Szabadtéri Színpadon, 15 évesen pedig már szerződést írhatott alá a helyi színházhoz. Élete nemcsak a színjátszással fonódott össze.

Az Egri Csillagok forgatása közben  egy nagy eső elől menekült be egy templomba, s ott találkozott először az ikonfestészettel. Ez olyan hatással volt rá, hogy festeni kezdett, és az ikonfestészet mesterévé vált. Kitanulta az aranyozást és a veretkészítést is, sőt az ötvösmunkát és a cirill betűs írást is elsajátította. Egyik ikonja még a pápához is eljutott.

Gabriel Arkalijánnal a dolgok nem véletlenül történtek az életben. „Egyszer azt kérdezte tőlem egy püspök, mit gondolsz, miért esett éppen akkor a jégeső? Hát azért, hogy bemenj a templomba. Valóban a Teremtő akarata volt ez. Kaptam egy jelet, hogy foglalkoznom kell az ikonokkal…”

Agárdy Gábor 100. születésnapján tisztelői a Farkasréti temetőben a művész síremlékénél tartottak különleges hangulatú megemlékezést.

A cikk eredetije az ARMENIA című újságban jelent meg.

Szerző