Újra van magyar nagykövet Örményországban

Elérkezett a nap, amit hosszú idő óta várt a magyarországi örmény közösség. Újra van nagykövete Magyarországnak Örményországban. 2023 május 15-én, Sikó Anna Magyarország örményországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete átadta megbízólevelét Vahagn Hacsaturjannak az Örmény Köztársaság elnökének.

Ahogy azt a nagykövet asszony is kiemelte, az elmúlt évtizedben mindkét országban sokan és sokat dolgoztak azon, hogy a diplomáciai kapcsolat helyre állhasson. Ez a munka hozta meg most a gyümölcsét.

Vahagn Hacsaturjan köztársasági elnök gratulált Sikó Anna nagykövet asszonynak, hogy a diplomáciai kapcsolatok hosszú szünetét követően örményországi magyar nagyköveti posztra nevezték ki.

Nagyra értékeljük kinevezését. Örményország és Magyarország, mint évszázados baráti országok folytatják az együttműködést.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy kétoldalú kapcsolataink valóban fejlődjenek és biztos vagyok benne, hogy személyesen is hozzá fog járulni kapcsolataink fejlesztéséhez – mondta az elnök. Sikó Anna nagykövet megköszönve a fogadtatást, megjegyezte: Elég régóta vártunk erre a pillanatra, és ma megvan az eredmény. Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik Magyarországon és Örményországban is azon dolgoztak, hogy mindez megvalósuljon.

A megbeszélésen szó esett Örményország és Magyarország gazdasági együttműködésének kilátásairól és a lehetőségek minél teljesebb kihasználásáról. Mindkét fél nagy hangsúlyt helyezett az együttműködés elősegítésére és a közös projektek megvalósítására az oktatás, a turizmus és a kultúra területén. A beszélgetés során hangsúlyozták a nemzetközi szervezetekben, különösen az Európai Unió fórumain való aktív együttműködés és a jó gyakorlatok cseréjének fontosságát a demokratikus intézmények létrehozása érdekében.

Forrás: Akopjan Nikogosz Örmény Nemzetiségi Szószóló Facebook oldala

Szerző