Nyáresték a Skanzenben

Örmények Erdélyben – Tematikus délután Szentendrén

Ismét különleges programmal várja a látogatókat a szentendrei Skanzen. Augusztus 12-én Örmények Erdélyben címmel az örmény kultúra és gasztronómia kerül fókuszba a Skanzen Erdély tájegységében. Ezen a nyárestén az érdeklődők betekintést nyerhetnek az Erdélybe települt örménység szokásaiba, ízvilágába, táncaikba, zenéjükbe és az örmény emberek életébe.

A 13 órakor kezdődő eseményt dr. Czárán István, az Országos Örmény Önkormányzat elnöke nyitja meg. Beszédet mond Harutyunyan Avetik, Örményország Magyarországi Nagykövetségének kultúráért és oktatásért felelős titkára. Az Erdély épületegyüttes főterén a Kortárs&Balett Tánccsoport előadása után gasztronómiai bemutatón vehetnek részt az érdeklődők, ahol a tradicionális örmény étel, az angadzsabur leves elkészítésébe pillanthatnak bele. 16 órától örmény dalokat énekel a NUR zenekar, az irodalmat Távol az Araráttól címmel Várady Mária, az ANI – a Budavári Örmény Színház vezetője hozza közel. Az Urartu Örmény Színház táncosai népviselet-bemutatót tartanak, 18 órától zenél a balkáni dallamokat játszó Nevetek Zenekar, majd táncház következik a Bekecs Zenekarral.

Az erdélyi örmények eredetét, városi szokásait Az örmény kultúra 1001 szála és formája című ideiglenes tárlat mellett Szegedy-Kloska Tamás kurátor és Fabók Dávid, az Erdélyi Örmény Kulturális Központ szerkesztőjének tematikus sétái mutatják be a Skanzen Erdély tájegységében. Ezen a napon híres örmény származású magyarokkal, és örmény eredetű szavainkkal is megismerkedhetünk.  A kézműves foglalkozásokon örmény egyházi viseletbe öltözött vörös köpenyes bábut, örmény nemesi családi címert és tányérdíszeket készíthetnek a látogatók. A Korzó Kávéházban jellegzetes ételeket kóstolhatnak – dolmától a kutapig.    

Az esemény támogatói és résztvevői az Örmény Kulturális Központ, az Erdélyi Örmény Kulturális Központ, az Urartu Örmény Színház.

További információ a Skanzen honlapján IDE KATTINTVA olvasható.

Szerző