Templomok és Hacskarok kiállítás
a Marczibányi Művelődési Házban

Templomok és Hacskarok. Ezzel a titokzatos címmel nyílt fotókiállítás a Marczibányi Téri Művelődési Központ emeleti kiállítóterében szeptember 2-án. Alábbiakban a Budai Polgár című lapban megjelent cikket idézzük.

Köszöntőjében Őrsi Gergely polgármester arról beszélt, hogy városrészünk sokszínű, harminchárom városrészében tizenegy nemzeti kisebbség képviselői élnek, több nemzet, több kultúra alkot igazi közösséget. – Az örmények ezzel a kiállítással kinyitják az ajtót és szeretnék megmutatni a saját kultúrájukat – mondta. Őrsi Gergely hozzátette, számára is újdonság, de a II. kerületben és a fővárosban is egyedülállóan van örményországi testvériskolája a II. kerületi Ökumenikus iskolának.

A kiállításmegnyitó közönsége, az első sorban Örsi Gergely II. kerületi polgármesterrel (középen), dr. Issekutz Ákos új EÖGYKE elnökkel és dr. Issekutz Sarolta örökös EÖGYKE elnökkel (Fotó: Balogh Jenő)

– A kiállítás a Kaukázus világába kalauzol el, amely mindig is határvidék volt Európa és Ázsia között, a XIX. században az Orosz Birodalom foglalta el a perzsáktól ezt a területet – mondta a megnyitón dr. Kovács Bálint egyetemi docens, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Armenológiai Tanszékének vezetője, aki beszélt még a Kaukázus vonatkozásában olyan magyar kutatókról  is, akik egyes középkori kárpát-medencei templomok és az örmény templomépítészet között közös vonásokat véltek felfedezni. Ezen kutatásoknak a szellemi atyja a bécsi művészettörténeti intézet igazgatója, Josef Strzygowski volt (1862-1941). Előadásából arra is fény derült, mit jelent a kiállítás címében is szereplő hacskar szó. – A hacs keresztet, a kar követ jelent, tehát a hacskarok a szépen faragott örmény keresztes kövek, melyek áttetsző csipkének tűnnek, és sehol a világon máshol nem találhatóak meg. Mint mondta, az örmények a világ első keresztény népeként jellemzik magukat, akik a IV. században lettek Krisztus-hívők. Templomépítészetükre a kezdeti időktől eltekintve jellemző, hogy nem – vagy csak alig – használnak faanyagot, csak követ, mivel  a Dèl-Kaukázus vidéke  erdőkben nagyon gyér.

Az egybegyűlteket a szervező Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület nevében dr. Issekutz Ákos elnök is köszöntötte, aki a stafétát édesanyjától, dr. Issekutz Saroltától vette át, aki harminc éven át dolgozott a magyarörmény kapcsolatokért. Egyben köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a kiállítás létrejöttében. Hozzátette, az egyesület azon is dolgozik, hogy hazánk vegye fel a diplomáciai kapcsolatokat Örményországgal. A kulturális kapcsolatok és az ösztöndíjprogramok már segítik a kétoldalú kapcsolatokat, de a turizmus fellendítése is fontos cél.

A kiállításmegnyitó házigazdája dr. Issekutz Ákos (Fotó: Balogh Jenő)

Ezt követően Szabó Anikó színművész olvasott fel szemelvényeket a X-XI. században élt Náregi Szent Gergely gondolataiból.

Szabó Anikó színművész Naregi Szent Gergelytől olvas részleteket (Fotó: Balogh Jenő)

Az eseményen részt vett Csere István önkormányzati képviselő és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem ösztöndíjas örmény diákjai is. A Templomok és hacskarok – örmény egyházi építészet című kiállítás, melyet Balogh Réka állított össze és a II. kerületi Örmény Önkormányzat támogatásával valósult meg, SZEPTEMBER 15-ig tekinthető meg a Marczibányi Téri Művelődési Központ emeleti kiállítóterében (1022 Marczibányi tér 5/a).

dr. Kovács Bálint örmény diákjai körében (Fotó: Balogh Jenő)

Szerző