Újdonságok a
Magyarörmény Tudástárban!

Az elmúlt időszakban számos új érdekesség került fel a Magyarörmény Tudástárba. A lenti linkekre kattintva elérhetőek és letölthetőek. Jó böngészést kívánunk!

Az örmény kultúra 1001 szála és formája 3. (a címre kattintva érhető el)

A rollupos kiállítássorozat harmadik része az örmény kultúra, történelem és közösség bemutatására, mely a különböző művészeti ágakat mutatja be.

Az örmény kultúra 1001 szála és formája 4. (a címre kattintva érhető el)

A rollupos kiállítássorozat negyedik része az örmény kultúra, történelem és közösség bemutatására, mely a különböző tudományos területeket mutatja be.

Örmény ABC kifestő (a címre kattintva érhető el)

A színező és foglalkoztató füzet megtanítja az örmény betűk írását és bemutatja a díszes madaras és virágos betűket színező oldalakon keresztül.

Bálintné Kovács Júlia: Örmény szertartású és örmény gyökerű római katolikus papok Erdélyben (a címre kattintva érhető el)

Az örménymagyarok közül sokan választották a papi hivatást és állottak az egyház szolgálatában. A Füzetek oldalain megjelent cikksorozat 152 ilyen személyt mutat be.

Nagy Kornél: Az örmények „labanc” püspöke, Az erdélyi örménység és a Rákóczi-szabadságharc (a címre kattintva érhető el)

Tanulmány a Rómához hű Oxendio Virziresco örmény püspök és ezzel együtt az örmény közösség viszontagságairól a Rákóczi-szabadságharc időszakában.

Örmény egyházi építészet: Templomok és hacskarok (kiállítás) (a címre kattintva érhető el)

Az örmény egyházi építészetről szóló kiállítás bemutatja a templomok és kolostorok építészeti jellegzetességeit és az egyedi örmény kőkeresztek – hacskarok – művészetét.

Budapesti Örmény Múzeum Egypercesek – Könyvek (a címre kattintva érhető el)

Válogatás a Budapesti Örmény Katolikus Lelkészségen található múzeum könyvanyagából.

Benedek Katalin: Élő magyarörmény művészet – élő magyarörmény örökség Pillantás a magyarörmény képzőművészetre (a címre kattintva érhető el)

Képekkel tarkított előadás örmény felmenőkkel rendelkező képzőművészekről.

Bálintné Kovács Júlia: Erdélyi örmény gyökerű peregrinusok (a címre kattintva érhető el)

A Füzetekben megjelent cikksorozat felsorolja azokat az örménymagyar ifjakat, akik 1701-1849 között külföldön tanultak Nyugat- és Közép-Európa nagy akadémiáin, egyetemein.

Zsigmond Benedek: Hat évezredes utazás Örményországban (a címre kattintva érhető el)

Az Örmény kultúra, hitélet és történelem összefoglalása a kezdetektől a középkorig, mely megjelent a Füzetekben, nyolc részben.

Nagy Kornél: „EGY FÜSTBE MENT TERV” Michál Minas Theodorowicz örmény unitus püspöki jelöltsége Erdélyben (1731−1742) (a címre kattintva érhető el)

Az 1730-as években úgy tűnt, hogy az erdélyi örmények számára Michál Minas Theodorowicz kinevezésével végre kézzelfogható közelségbe került a püspökség, ám ez végül „füstbe ment tervvé” vált.

Benedek Katalin: Élő magyarörmény örökség (a címre kattintva érhető el)

A kötet ismert, elismert és ritkábban emlegetett képző- és iparművészek, fotóművészek, művészettörténészek pályáját és munkásságát mutatja be.

Szabó Krisztián – Haraga Attila Kálmán: Újbudai örmény gyöngyszemek (a címre kattintva érhető el)

Az oldalakról megismerhetjük Újbuda örmény vonatkozású látnivalóit valamint a Magyarországi Örmény Katolikus Egyházközség történetét és fontos helyszíneit.

Szerző