Szongott Kristóf Díjak 2020

1999 óta, minden évben volt és van kinek megköszönni, hogy sokszor erőn felül, szabad időből, energiából az örménységért, az erdélyi örménységért tesz nagyot, sokat, rendszeresen és jól. Az idei, elképesztő és nehéz esztendőben is elérkezett az a pillanat, hogy a Szongott Kristóf Díjak átadásra kerüljenek, megköszönve mindazt, amitől mindannyian többek lehetünk. Idén is, bármilyen nehéz is volt. A díjjal megköszönünk kitartást, munkát, örömet és nehézséget, barátságot és tettrekészséget. Álljanak itt a díjazottak laudációi és a köszönet szavai.

Nuridsány Zoltánné – Mimi

a XV. kerületi Örmény Önkormányzat elnöke

Budapesten született 1936-ban. Vegyészként dolgozott közel 50 évig az MTA Biokémiai Enzimológiai Intézetében. Édesapja felmenői Felvidékről, édesanyja Erdélyből származik. Anyai ágon örmény eredet is megtalálható a családban.

Néhai férje Nuridsány Zoltán festőművész apai ágon örmény, anyai ágon székely, 1925-ben Marosvásárhelyen született. Műteremlakásuk 1959-től a magyar, magyar-örmény, örmény művészek találkozó helye, szellemi műhelye volt. Egy gyermeke és két unokája viszi tovább az örmény származástudatot.

1998-tól a Budapest XV. kerületi- és több cikluson keresztül az Országos Örmény Önkormányzatnak is képviselője. A kezdetek óta eredményesen és sikeresen dolgozik a magyar-örmény, az örmény kultúra megismertetése, bemutatása és megőrzése területén, különösen kiállítások szervezésével, emléknapok megünneplésével, valamint az örmény katolikus templom és hitélet megsegítésével. Kapcsolatokat épített ki a hazai, az erdélyi örmény közösségekkel és az őshazaiakkal egyaránt.

Eddigi 22 éves értékmentő, küldetése és sikeres munkája eredményeként a XV. kerületi Önkormányzat 2016. március 15-én a Rákospalota Pestújhely Újpalota érdeméremmel tüntette ki a kerületben és az örmény közösségben végzett munkája jutalmaként „Akire büszkék lehetünk” címzéssel. A Fővárosi Örmény Önkormányzattól 2017-ben Örmény Örökségért ANI TRDAT Emlékérmet kapott.

Zárugné Tancsin Katalin

a Zuglói Örmény Önkormányzat elnöke

Mérlegképes könyvelő, mérnök. 1944. június 20-án Budapesten született. Röviddel a gimnáziumi érettségi után 1963-ban a Kohó- és Gépipari Minisztérium Tervező Irodájában kezdett el dolgozni, műszaki rajzolóként. A gépgyártástechnológiai diplomáját esti egyetemen, majd főiskolán szerezte meg. A KGYV-nél már, mint mérnök helyezkedett el. A megszűnőben lévő gyárból a PKS Kft-hez került vevőszolgálati előadóként az NDK-beli kapcsolatok gazdájaként. A rendszerváltást követően nyugdíjazásáig az ANZI BT-ben, családi vállalkozásukban dolgozott. 2004-ben mérlegképes könyvelői diplomát szerzett.

1977-ben kötött házasságot Zárug Bélával, akinek édesapja erdélyi örmény származású volt. Családjuk is az 1700-as évek végén telepedett meg Erdély déli részén. Sűrűn látogattak Csíkszeredába, Gyergyószentmiklósra a családhoz. Gyermekeik Ildikó 1978, Béla 1979 és Anna Zita 1985-ben születtek. Mivel a férje fontosnak tartotta és ápolta örmény származását, az Orlay utcai örmény katolikus templomba jártak szentmisére, a gyermekeik is örmény katolikusnak lettek keresztelve.

1994-ben a kisebbségi önkormányzatiság első választása előtt kaptak felkérést, hogy vegyenek részt a választásokon, majd férjével együtt mindketten mandátumot is szereztek a Zuglói Örmény Kisebbségi Önkormányzatban, férje elnöklete alatt. Az évek során mandátumot szereztek még a Fővárosi- és az Országos Örmény Önkormányzatban is. Az első adandó alkalommal végigjárták Erdélyben az örmények lakta településeket. A Zuglói Örmény Önkormányzat Testvérvárosi megállapodást kötött Csíkszereda és Csíkszépvíz Polgármesteri Hivatalával. Ennek révén 1995-ben kezdték el Csíkszépvízen az örmény családok találkozóját, melyet azóta minden évben megszerveztek. Többször meghívták a testvérvárosi képviselőket a zuglói Világosító Szent Gergely rendezvényükre, több alkalommal szeredai, szépvízi és gyergyói gyermekeket üdültettek hazánk területén.

Férje hirtelen halála után a Zuglói Örmény Önkormányzat elnökévé választották, amely tisztséget 2011 óta látja el. Nagy szorgalommal ápolja és építi a zuglói örmény közösséget rendszeresen megrendezett rendezvényeivel, amelyek a sokszínű örmény kultúránk és hagyományaink egy-egy szeletét mutatják be prózai-, zenei kulturális műsorokkal, kiállításokkal, több kiadott könyvvel. A találkozók végén a mindig finom falatok is megemlítendők, különösen az örmény ízek. Az erdélyi örmény katolikus egyházi búcsúk (Szamosújvár, Gyergyószentmiklós), a szépvizi rendezvénysorozatok és családi találkozók csoportos látogatását hosszú évek óta szervezi és rendezi, ahol erdélyi és anyaországi rokonok együtt vehetnek részt. Rendszeresen támogatja az Erdélyi Örmény Gyökerek Füzetek megjelenését is, ezzel is erősítve az örmény közösség, „a nagy család” együvé tartozását itthon és Erdélyben egyaránt.

A Szongott Kristóf Díj átadása 2020. december 9-én. (Fotó: Balogh Jenő)
Szerző