Utazzunk Örményországba telefonon

Mostanában nem nagyon lehet külföldre utazni, és egy örményországi kirándulás egyébként sem sokak által elérhető álom. Így érdemes most inkább elővenni a telefonunkat és játszani kicsit a Smithsonian Intézet által kiadott applikációval (ingyenesen letölthető innen), amit My Virtual Armenia (Én Virtuális Örményországom) névvel láttak el.

Az applikáció lehetővé teszi, hogy két helyszínen – a középkori Noravank kolostornál és az Areni-1 barlangnál – körbenézzünk telefonunk segítségével. A virtuális túrát idegenvezetőnk rövid kommentárjai teszik érdekesebbé (angol nyelven),  és kis kék nyilak jelzik a képernyőn, hogy merre lehet tovább haladni. A képminőség kiváló, a telefont bármerre forgatjuk, tökéletes térérzékeléssel nézhetünk körbe a helyszíneken, egészen odaképzelhetjük magunkat Örményországba.

A Noravank kolostor két templomból és egy kápolnából áll, mindegyik rálát a mesés sziklás tájra, amelynek köveiből áll. A legnagyobb építmény a Surb Astvatsatsin, azaz Szentanya Templom, amely híressé vált kétszintes elrendezéséről. 1339-ben fejezte be építését a híres építész és miniatűrfestő, Momik mester (ide kattintva elolvashatjuk, mesébe foglalva, a templom építésének és Momik szomorú sorsának történetét). Az applikációban megcsodálhatjuk az épületeket, kívül és belül, és megnézhetjük azt a számos gyönyörű khacskart, és kőfaragást ami kívül is és belül is díszíti az épületeket.

Az Areni-1 barlang (amit a népnyelv Madár barlangnak hív) onnan vált híressé, hogy a 2000-res években számos különböző kutatócsoport ásatásai során itt találták meg többek között az emberiség jelenleg feltárt legkorábbi bőr lábbelijét, borászatra utaló bizonyítékait és a legkorábbi emberszerű agyat (közel 6000 éves).

Az applikációhoz a helyszíneket centiről centire beszkennelték, és virtuális másukat létrehozták a programban. Az eljárást olyan helyszíneknél kísérletezte ki Ben Kacyra (a CyArk vállalkozás keretén belül), amelyeknél félő volt, hogy idővel megsemmisülnek (például a háború súlytotta Irak területén számos kulturális műemlék). Ben Kacyra jelenleg is folyamatosan járja csapatával a világot, hogy számos érdekesebbnél érdekesebb látnivalót megörökítsen és elérhetővé tegyen a világ számára.

Bár jelenleg csupán ez a két helyszín szerepel az applikációban (nincs hír róla, hogy fog-e bővülni a későbbiekben a helyszínek száma), érdemes letölteni innen és játszani vele kicsit, látványos 10 perces kirándulásban lehet részünk, fárasztó repülőút nélkül.