Templombúcsú és Tarka Nap
a magyarörményeknél

Budapest XI. kerület Orlay u. 6. szám alatt található az Örmény Katolikus – Világosító Szent Gergely és Fogolykiváltó Boldogasszony tiszteletére felszentelt templom. Ennek megfelelően a templomban évente két nagy, ünnepi szentmisét tartanak. Az első – Világosító szent Gergely emlékére – valamikor a nyár elején történik, a másik pedig szeptember utolsó vasárnapján, amikor a templom védőszentjét, Fogolykiváltó Boldogasszonyt ünneplik az örmények.

Fogolykiváltó Boldogasszony ünneplése a Mercedáriusok rendjéhez kötődik. 1218. augusztus 1-én éjszaka a Boldogságos Szűz látomásban buzdította Nolascói Szent Pétert a fogolykiváltó rend alapítására. E jelenés emlékére – melynek hatására Nolascói Péter és Pennaforti Szent Rajmund megalapította a mercedáriusok fogolykiváltó rendjét – kezdték ünnepelni Fogolykiváltó Boldogasszonyt. Mint rendi ünnepet a pápa 1615-ben hagyta jóvá. Spanyolországban és Franciaországban augusztus első vasárnapján ülték.
Az ünnep az egész Egyház számára 1696-ban vált kötelezővé: szeptember 24-ét jelölték ki napjául. 1969 óta nem szerepel a liturgikus naptárban, de tiszteletének tartalma bővült a szenvedélybetegek, különböző függőségekben szenvedők szabadulásának kérésével.
A történetírás szerint Bécs oszmán ostrom alóli felszabadítása után, 1683-ban a visszavonuló török sereg 3200 foglyot vitt magával, akik csodás módon kiszabadultak. Ennek emlékére 1696-ban vált kötelező ünneppé Fogolykiváltó Boldogasszony napja. 

A templom búcsúnapján immár hatodik alkalommal rendeztük meg a Tarka Napot, amely kezdetben a mise utáni ebédet, kulturális műsort, beszélgetést, gyermekfoglalkozásokat, családi találkozókat, jelenti. Ez évben a szokástól eltérően a szentmise a Tarka Nap végére került, mert Ákos atya elfoglaltsága nem tette lehetővé a 11 órai kezdést. Rövid videónk az ünnepről IDE KATTINTVA tekinthető meg.

Ez évben a Tarka Nap programja a következő volt:
11 órakor a gyermekek kézműves foglalkozása, Borosnyai Klára festő- és ötvösművész vezetésével. A gyermekek igen nagy odaadással és figyelemmel ismerkedtek meg a rézművesség alapfogásaival, egy-egy könyvborító mappa rézdíszítésének domborításán keresztül. A kisebbek egyszerűbb feladatokkal foglalatoskodtak.

13 órakor kenyéráldás, majd a hagyományos flekkenezés – baromfi és sertés húsból (a la Sergio) finom sült zöldségekkel és Sarolta remek erdélyi fokhagymás paradicsomszószával – amit minden évben elkészít a Tarka Nap vendégeinek. Az ebéd után örmény édességek és kávé következett. Ebéd közben lágyan szólt a szalonzene a közkedvelt, évek óta a Tarka Napon fellépő Mártonffy Miklós zongoraművész és énekes közreműködésével.

Mártonffy Miklós zongoraművész (Fotó: Balogh Jenő)

A flekkenezés után gyermekprodukciók következtek, majd könyvbemutatók. A XII. kerületi Örmény Önkormányzat bemutatta a koronavírusos időszak alatt kiadott három új könyvét. Hervay Tamás táltospap gyermekvers és mesemondóköltő legújabb verseskötetét: Az Ararát hangjai címmel mutatta be, amelyet saját maga illusztrált. Hegedűs Anita – a XII. kerületi Örmény Önkormányzat elnöke egy kifestőkönyvet állított össze, amelyet oktató, magyarázó szövegekkel látott el. Smidt Irént az örmény kereszteskövek szellemisége érintette meg és képekkel bőven illusztrált könyvben mutatta be az örmény kereszteskövek történetét, felépítését és díszítőművészetét. Az örmény keresztes kövek, vagy khachkarok olyan szabad ég alatt felállított, kőből faragott sztélék, amelyek központi motívuma az örmény kereszt, emellett növényi ornamentika, antropomorf alakok és egyes esetekben állatok, főként madarak faragott figurái találhatók rajta.

Khacskar (Fotó: Fernando Lavin on Unsplash)

A könyvbemutatók után Szilvay Ingrid zongoraművész műsora következett klasszikus és Bartók zongoraművekkel. A művésznő egyenként bemutatta a zeneszerzőket, valamint a darabokat, majd nagy átéléssel adta elő a műveket. Vastaps  követte a műsorát, amelyben a hallgatóság kifejezte a régen látott művésznő iránti szeretetét is. Az ünnepi misét Fogolykiváltó Boldogasszony tiszteletére Fülöp Ákos atya celebrálta, amelyhez a saragánokat, énekeket a templom kórusa Garaguly István vezetésével szolgáltatta. A szentmise végén Ákos atya megáldotta dr. Issekutz Saroltát és Balogh Jenőt 50 éves házassági évfordulójuk alakalmából. A szentmise után a Tarka Nap folytatódott Fogolyán Kristóf fuvolaművész előadásával, aki a véget nem érő vastaps után ráadásként egy új oldalát is bemutatta, gyönyörű zongoraművet adott elő.

Ákos atya áldása Balogh Jenő és Dr. Issekutz Sarolta 50. házassági évfordulója alkalmából

Köszönetet mondunk az idei rendezvény támogatóinak:
Erdélyi Örmény Kulturális Központ, Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület, Budapest Főváros II. kerületi Örmény Önkormányzata, Újbuda Örmény Önkormányzata, XV. kerület Örmény Nemzetiségi Önkormányzata.