349.

Örmény Letelepedési Nap
a Ferencvárosi Művelődési Központban

Hagyományosan az erdélyi betelepedés évének az örmények – bár előtte is utána is érkeztek a Kárpát-medencébe –1672-t tartják. Apafi Mihály fejedelemtől ekkor letelepedési engedélyt és kiváltságokat nyertek. Innen a cím, hiszen idén éppen a 349. esztendőnél tartunk azóta.

Amikor Czárán Istvánnal egy beszélgetésben felvetődött a Letelepedési Nap ötlete, az volt a cél, hogy egy napra a lehető legszélesebb korosztályban, a sok év alatt kialakult sokféle programot, kézművességtől a kiállítás bemutatóig, rajzversenytől a színházi előadásig, zenétől a meseolvasásig össze tudjuk gyűjteni és egy programon belül koncentráltan bemutathassuk. Mikor tegyük ezt, ha nem egy az örmények koncentrált erdélyi megjelenésének évfordulóján. Igaz, hogy pontos, éven belüli dátumot nem tudunk ehhez az eseményhez, de az évszám biztos, így azzal is számoltunk, hogy ez az idei tulajdonképpen egy „nulladik” év lesz a Letelepedési Nap történetében, úgy is mondhatjuk, hogy próba év, hiszen a következő, 2022-es esztendő két szempontból is komoly forduló lesz, az egyik, mely szerint 350 éves lesz az örmények erdélyi letelepedése, másrészt az év vége felé népszámlálást tartanak Magyarországon, amikor is felmutathatjuk, hogy mekkora közösség is vagyunk hazánkban.

A „nulladik” vagy inkább alakuló Letelepedési Napot idén október 3-án rendezte meg az Erdélyi Örmény Kulturális Központ és az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület, a rendezvény szervezője és házigazdája Czárán István volt.

A programok párhuzamosan folytak a művelődési központ épületének különböző termeiben. A fő színpadon előadást hallhattunk az erdélyi örményekről Szabó Krisztiántól, a PPKE Armenológiai Tanszékének doktoranduszától, melyet kérdezz-felelek gyermekvetélkedő követett. A korábban meghirdetett rajzverseny eredményhirdetése is itt hangzott el, illetve a Lusnakar zenekar tradicionális örmény zenei koncertjét is meghallgathattuk.
A tornateremben eközben fociztak, sportoltak a fiatalok, egy másik teremben kézműves foglalkozás zajlott.

A jó időnek hála, a Központ kertjében ebédelhettünk, majd a színházteremben a Nur zenekar koncertje szólt, örmény dallamokkal, venezuelai-magyar előadásban. Igazi zenei csemegeként.
Az estébe hajló, különösen értékes gálaműsorban színpadra lépett a Kirkósa Kamarazenekar, Dóczy Péter, Pánczél Klaudia, Flórián Gergely, Lászlóffy Zsolt, valamint Mikó István Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész és Szabó Anikó színművész.

Emellett egész nap látható volt a Letelepedési kiállítás, a rajzverseny díjazott műveinek tablói, valamint a gyönyörű, örmény ruhatörténeti kiállítás is. Az érdekes programokat örmény ételek, édességek és italok kóstolásával koronázhattuk meg.

Köszönet minden közreműködőnek, támogatónak, szervezőnek és a sok résztvevőnek, hogy már az első alkalommal magasra tett mércével jöhetett létre az Örmény Letelepedési Nap.

(Fotó: Balogh Jenő)
Szerző