Mi szükség van a szúnyogra?

A XV. Budavári Örmény Nemzetiségi Nap címét Nóti Károlytól kölcsönöztük, természetesen a címhez tartozó jelenetet láthatta a Nagyérdemű Közönség. Istenem! 2007 szeptember 8-án, szombaton 17 órakor a Vidám Örmény Est-tel olyan sorozatot indítottunk el, amely a tizenötödik közösségi ünnepéhez érkezett!!

Nagyszerű dolog örménynek lenni! Örömteli találkozás ez; hűséges, fürge észjárású, művelt közönség előtt felidézni a múltat. Igen, mi Flórián Antal, Bánffy György, Tarján Tamás, Sediánszky János, Szőke István rendező szellemi alkotásaiban részesültünk még, És most is velünk vannak Mikó István, Szabó Anikó, Koltai Róbert, Körtvélyessy Zsolt, Bregyán Péter, Benkő Péter, Rusz Milán, Kilyén Ilka, Simon András, Varga Tamás.

És jönnek a fiatalok: Haik Viktória, Máté Krisztián, Németh Anna, Jeges Krisztián, Kiss Zsuzsanna alias Zsuzsmó bohóc, Gál Csengelle, Lengyel Andrea, Pányoki Bence, Pánczél Klaudia! Kiváló művészek –zenészek szerepeltek nálunk: Szilasi Alex , Hegedűs Valér, Yengibarian Dávid, Andor Edit, Gáti Pál, Schupp Gabriella.

Mindenki emlékezett a „régi motorosra”, hogy bár a nagyságos asszonyt (Várady Mária) Tenyér (Máté Krisztián) elvesztette, „Lepsénynél még megvolt”.   Hogy A csillárt is meg lehet enni, vagy az Óvatos ember, hamis tanú ( Jeges Krisztián) a tárgyaláson előadta az egy szál kalapban álló hölgy történetét, vagy a Süt a hold horgászbotos holdkóros történetét.

Várady Mária színművész, a Nemzetiségi Nap háziasszonya

És most lássuk a 2022 január 29-i nap történetét.
A szeszélyes időjárással dacolva jöttek a gyerekek. Zsuzsmó bohóc (Kiss Zsuzsanna) műsorából nem lehet kimaradni! Sere Petra volt a legserényebb színeslabda-gyűjtő aki a Jókai Anna Szalon zongorája alá fürgén bemászott és rekord számú labdát gyűjtött.

Szépek lettek a farsangi álarcok, ügyes kezek segítették a kicsik munkáját. Judit és Réka jól és összehangoltan vezették a kézműves foglalkozást. A résztvevők határozott elképzeléssel fogtak hozzá, lettek állatos és csillogó álarcok. Rózsa Bátoris szép álarccal távozott.

A Farsang velejárója a farsangi fánk, – hát muszáj fánkevés-versenyben bizonyítani.
I. helyezett: Sinka Sára, aki morzsát sem ejtett le, II.helyezett: Sere Dénes remek teljesítménnyel! A harmadik helyre mindenki befutott, még a legkisebb Petra is. A szokásnak megfelelően, a fánkokat az örmény zászló színeinek szalagjaira fűztük, Sinka Dániel utasítása szerint: piros, világoskék, narancssárga. Süti és az elmaradhatatlan kakaó mindenkinek jutott.
Fontos, hogy az örménységükkel gyerekkorban találkozzanak a fiatalok, így természetes lesz számukra, hogy az örmény közösséghez is tartoznak. Ez alkalmat ad arra, hogy a családban szó essék a többes identitásról, hihetetlen erős őseinkről.

Délután 16 órakor kezdődött a felnőttek műsora. A Jókai Anna Szalon díszterme megtelt, szabad hely nem maradt! 

Kedves Olvasó! Ha nem voltál ott, nem tudod elképzelni! Ha ott voltál, tudod, hogy milyen szeretet hatja át ezt az ősei hazájától 800 éve elszakadt Kárpát-medencei örmény közösséget. Szívünknek kedves a duduk hangja, amelyet Juhász Endre szólaltatott meg. De Wass Albert gondolatai erősítenek minket, hogy higgyünk a jövőnkben. Lengyel Andrea patetikus előadása illett a magasztos gondolathoz, Az integráció tanúbizonysága, hogy a székely népdalok ugyanolyan kedvesek nekünk, sőt. E dalokkal Gál Csengelle gyergyói származású, „örmény nagymamás” fiatal művésznőnk bemutatkozása vastapsosra sikerült.

Jeges Krisztián köztünk itthon van, bizony szeretjük, újra-újra meglep művészi előadásmódjával. Ő valóban a „régi motoros”. A hajdani hatalmas sikerek – a Lepsénynél még megvolt, A csillár, Süt a hold -, arra biztattak, hogy újra legyen színpadi jelenet. Így került terítékre A gomba és a Mi szükség van a szúnyogra, Nóti Károly remek jelenetei. A közönség már nevetve fogadta a kerti széket cipelő Müllert (Várady Mária) és a pöffeszkedő Sümegit (Nemes Gusztáv). A találékonysággal Mikulicsot (Jeges Krisztián), a főnököt is megpofozó jelenet nagy-nagy sikert aratott természetességével, fegyelmezett eszközeivel, kidolgozott játékaival. Átgondolt, logikus poentírozás és hihetetlen játék jellemezte a színészeket A gomba című jelenetben is. Gordon (Pányoki Bence) és Gordonné (Gál Csengelle) üde játéka, Bertrand (Jeges Ktisztián) nagy haldoklási jelenete, Mari (Lengyel Andrea) tragikus megszólalásai önfeledt szórakozást biztosítottak.

Sztárvendégünk: Voith Ági Jászai Mari-díjas, Érdemes művész. Ő minden időben VAN! A jelenben pedig rövid időre szívvel-lélekkel a miénk volt. Izgulva vártuk, szeretve fogadtuk, sajnáljuk, hogy nem tartott reggelig az előadása. Különös, különös tünemény! Ha hallgatjuk, boldoggá tesz, ragyog-árad belőle a szeretet és az erő a közönsége felé! Vibráló egyénisége lebilincsel, isszuk őszinte szavait!

Megható a családja – fia, unokái iránti szeretet -, csakis örmény ragaszkodás ez. A közönség érezte a féltő szeretetet, amellyel most bemutatta 17 éves unokáját, Bodrogi Enikőt a vér szerinti közösségnek. És mi örömmel fogadtuk! Bizony követni fogjuk sorsát!

„Engem nem lehet elfelejteni”….az a „Jamaikai trombitás”… – nagy és felejthetetlen élmény számunkra. Visszajelzésekből: „Csodálatos volt, fantasztikus volt, klassz temperamentum…  Mind művészi, mind fizikai teljesítménye döbbenetes!” „Enikő kedves, aranyos, szép!” Halleluja!

Körmendi Péter zongoraművész ezúttal „beugrott” az állandó zongora-kísérő helyett (Covid miatt), de ilyen magas szinten már könnyű, és minden bravúros játék. Köszönjük!

A príma, híres örmény ízek a dr. Issekutz Sarolta Erdélyi örmény konyha fűszerezve szakácskönyv sikerét öregbíti. Maradéktalanul elfogyott minden. 

Köszönjük Kovács László György képviselő úrnak, hogy velünk volt, hogy pártfogol minket. Jó érezni a Budavári Önkormányzat képviselő testületének egyetértését és folyamatos segítségét azért, hogy feladatunkat elláthassuk, sikerrel teljesíthessük.

Nélkülözhetetlen a támogató együttműködés az Erdélyi Örmény Kulturális Központtal! Köszönjük a ránkfigyelést, támogatást!

Az ANI – Budavári Örmény Színház vezetője Várady Mária, a szép műsor háziasszonya, szerkesztője, könnyed műsorvezetője, örömmel hallotta dr. Issekutz Sarolta, az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület elnök-asszonyának elismerő szavait, és hogy további vállalásokra biztatja művészeinket! 

Ezúton köszönöm Szekeres Nikoletta igazgatónő empatikus hozzáállását, aki mindent megtett az előadás érdekében. Tudom, hogy ezáltal segítette a mi hatalmas sikerünket a Jókai Anna Szalonban. 

Nem kétséges, hogy készülhetünk a XVI. Budavári Örmény Nemzetiségi Napra. Reméljük, hogy a Kedves Közönség akkor is velünk lesz!