Örmény Szentegyházak 6.

A jelképpé vált templom

Gyergyószentmiklós örmény katolikus egyházközsége ma is élőnek mondható. Az erdélyi örménység történetében külön színt képviselt. A barokk templom többek között néhai Vákár Tibor festő- és építőművész alkotása révén vált ismerté. Igaz, az egy kissé eltér a bástyatornyok elhelyezését illetően, s így a szent egyház igazi erődtemplomnak tűnik. Belül, a kerítőfalon keresztúti stációk vannak, de nem tizennégy, hanem eggyel több. a tizenötödik a feltámadás.

Itt is oldalbejárat van, s a templomkert tele örmény feliratú sírkövekkel. De utat biztosítottak a körmeneteknek is, amelyeken részt vesz az egyedülálló „vörösköpenyesek” társulata is.

Bent a templomban a kórus mellvédjén függ egy restaurált, régi vörös színű lobogó, rajta különböző motívumok is vannak hímezve, így a kereskedő jelvény is. Leírása: Távol az Araráttól… 152-153. p. Az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület megalakulásakor az említett Vákár Tibor képet választott emblémaként. Így vált a gyergyószentmiklósi templom az erdélyi örménység egyik jelképéül.

Dr. Sasvári László
Technikai munkatárs: Gulyás András

Szerző