A churut eredete

Az örményeknél a karácsonyi ebéd levese az aganzabur (angadzsabur) leves, ez nem más, mint khuruttal ízesített húsleves. Nevét a levesben főtt és egy csipetnyi vagdalt hússal bélelt fülformába összehajtott tésztától kapta, magyarul „fülleves”. A khurut apróra vágott petrezselyemlevél és savanyított aludttej sűrű főzete.

Angadzsabur leves (fotó: internet)

Eredete évszázadokra, a legenda ködös világába nyúlik vissza. 1289-1296 között uralkodott Örményországban II. Hetum király, kinek könyvében meg vannak örökítve a .,penuna”-nak nevezett növény sajátságos tulajdonságai. Ebből churutot, pépet, gyógyirt készítettek. A király feljegyzései szerint a penunára egy angyal hívta fel Mózes figyelmét, midőn a Sinai hegyre ment. Mózes a növény főzetével menyét meggyógyította, akit az ördög megszállott. Az örmények a legenda alapján szintén csodálatos erőt tulajdoníta- nak a növénynek. Összegyűjtése szertartásosan történt.

A pap kereszttel és evangéliummal a növény lelőhelyére ment. Útközben zsoltárokat énekelt. A növényt megpillantva, köszöntötte: Üdvözlégy! Azután utasítást adott, hogy gyökerestől ássák ki és tartsák tiszteletben. Főzetének varázserejére vonatkozó ősrégi, a pogány korra visszanyúló hiedelem továbbra is élt az utódoknál. Ε szerint egyrészt az ördögöt, gonosz szellemeket kiűzi a megszállottból, másrészt a megtisztult lélektől távol tartja Őket. A vallásos és babonás kegyszerből évszázadok múlva népszerű háziszer, az örmény konyha sajátos különlegessége lett, a „khurut”.

(Avedik Félix közlése nyomán)