PÁRIZSI CIPELLŐK

azaz hogyan csináltak cipőforradalmat a Musza Dagh túlélői?

cipőreklám – Karine Arabinian

Párizsban járva, gyakran találkozhatunk luxus cipőmárkákkal, mely márkák neve örmény hangzású. Amikor francia divatbemutatókat nézünk vagy francia divatmagazinokat nézegetünk, akkor is találkozhatunk örmény cipőmárkákkal. Az örmény cipők gyakran díjazott termékek és az elsők között vannak a kifutókon. Az örmény cipők sorra nyertek a párizsi expo-kon, külföldi  világkiállításokon vagy akár 2021-ben ELLE nagydíjat. Hogyan lehetséges ez?

A sikertörténet előzménye több mint száz évre nyúlik vissza. Jól ismerjük az 1915. áprilisi genocídium történetét, amikor több millió örmény kényszerült menekülni a szélrózsa minden irányába. A szíriai partokhoz közel járt egy francia hajó, ami több ezer örményt mentett meg úgy, hogy ezreket vitt el hajón Dél-Franciaországba, Marseille-ba. Dél-Francia ország, majd Párizs is benépesült örményekkel.

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy asszimilálódtak és jó franciák lettek. Azonban kicsit másképp történt, maximálisan integrálódtak, de nem asszimilálódtak. Szakmákat tanultak, dolgoztak és egy új életet építettek fel. Családi manufaktúrákat hoztak létre, köztük meglepően sok cipőműhelyt. Francia-örmény divatházak és üzletláncok jelentek meg és ez a folyamat a mai napig is tart.

Mint minden fővárosnak, Párizsnak is megvannak a maga jellegzetes negyedei. A 20. kerület, az ún. „Belleville” városrész lett a cipőkészítés fellegvára. Sok örmény család foglalkozott itt cipőkészítéssel. Szép és jó minőségű cipők kerültek forgalomba, de néhány család még ennél is többre vitte, luxus kivitelű cipőket készítésével világhírre tettek szert.

Az alábbiakban sikeres franciaországi örmény divatikonokat mutatunk be, a teljesség igénye nélkül.

1. Noubar Aladinian és fia André Aladinian

Párizs 20. kerületében letelepült család. Ma „André” márkanéven ismert.

2. Sarkis der Balian

Párizsban nyitott műhelyt. A kiállításokon sorra nyeri a díjakat. Cipő modelljeit hordta többek közt: Marie Curie, Salvador Dali, Henri Salvador, Paul Belmondo, Greta Garbo,… stb. Megreformálja, díszíti a cipősarkakat és bevezeti a tájképes cipőket.

3. Karine Arabian és Daniel Yeremian

Nagyapja, Merzhe Arabian csizmadia volt. Termékeire azt mondják: „Ahol a kelet és a nyugat találkozik.” Dolgozott Swarovski -nál, Chanelnél, majd 2000 -ben saját márkát alapított Párizsban.

4. Veronique Nichanian

A párizsi Hermés áruház egyik tervezője, 27 évig tervezett kiegészítőket férfiaknak. Mottója: „A cipő, az elegancia része.”

5. Stephan Kélian (Kéloglanian)

A testvérek  férfi cipőmárkát alapítottak Bourg-de-Péage-ban, majd később női vonalat is nyitnak. A legnagyobb divatházaknak dolgoznak.

6. Hagop Baltayan, fia Jean és unokája Jean-Christophe Baltayan

Lyon-ban letelepült család. A luxus lábbeli 100%-ban vegán cserzőanyagból készül. Kényelmes biciklis cipőket terveznek.

7. Jacques Kélian és fiai, Gerard, Bernard és Liliane Kéklikian

1933-ban St. Tropez-ben nyílt az a műhely, mely szandálokat készített, amiket ma már jól ismerünk. K. Jacques márkanéven lesz ismert. St Tropez-ben a bőrszandálokat a mai napig úgy nevezik: „tropezienne”. Sok híresség járt oda, akik csak a Kélian családtól vásároltak szandálokat, pl. Brigitte Bardot, Picasso, Jean Concteau kapitány, Paul Géraldy, Oliver Hardy, Michelle Obama, stb.

8. Alain Manoukian és fiai Hugó és Alex Manoukian

Marseille-ben letelepült család. Tevékenységükért különféle érdemrendeket, lovagkeresztet kaptak.

9. Catherine Moradian

A Marseille-ben élő hölgy úgy döntött, hogy kampányt szervez a cipőket újrahasznosítására, mert sajnálja, hogy kidobják őket. Büszkén mondja amerre jár, hogy: „Apám egészen kicsi koromtól kezdve átadta nekem ezt az ősi tudást.”

Összefoglalva

Eltelt több mint 100 év és már a 3.-4. generáció az aki továbbviszi a tudást, az örmény cipőkészítés titkát Franciaországban de más országokban is. Mi mindent csináltak francia földön ?

1) Az örmények új stílusokat, új megoldásokat, sőt, új festékeket is szabadalmaztattak, egyfajta cipőforradalmat csináltak, többek közt megjelentek:

  • a díszített sarkak
  • a strasszkövekkel kirakott cipők
  • a színes képes, feliratos cipők
  • kerékpáros cipők
  • növényi cserzőanyagok
  • fényvisszaverő cipők, stb.

2) A cipők bekerültek a cipőmúzeumokba. A nemzetközi cipőmúzeumban – csak Sarkis der Balian-nak –  374 db (!!) cipője van kiállítva.

3) Divatházak és üzletláncok jelentek meg, pl. a Manoukian divatház, ami 450 üzletet nyitott világszerte, ebből 300 üzlet nyílt Franciaországban.

Több család meggazdagodott és bekerült a francia elitbe.

Mi lehet a siker titka?

Az örmény nép története legalább 6000 éves. A Dél-Franciaországban letelepedett örmények elővették ismereteiket és sokan cipőkészítéssel kezdtek foglalkozni. Az ősi tudás keveredett a modern technikákkal vagy alapanyagokkal, létrehozva így egy még tökéletesebb színvonalat. Az örmény cipők mindig a legjobb bőrből vannak, kényelmesek és divatosak. A cipők fiataloknak, időseknek egyaránt készülnek.

Mi ebből a tanulság?

Ez a történet nemcsak a túlélésről szól. Szól a cipőkről és cipőkészítésről, de szól az élni akarásról, a hagyományok tiszteletéről és továbbviteléről. Szól az érvényesülésről hiszen ez a menekülés tette lehetővé, hogy:

  • az örmények megmutassák a világnak, hogy mit tud egy cipő ?
  • megreformálják a cipők világát és így egyfajta cipőforradalmat teremtsenek,
  • a Párizsi kifutókon ott tündököljenek.

Az örmény cipők a mai napig is sok örömet okoznak. A szép cipők nemcsak a hírességeknek, de bárkinek elérhetők határon belül és kívül.